V mednarodnem gledališkem projektu na pobudo gledališča iz Romunije nocoj slovenska uprizoritev

Avtor: STA

Na pobudo Narodnega gledališča Marin Sorescu Craiova v Romuniji je nastal mednarodni gledališki projekt Hektomeron, v katerem bo 100 držav in 100 režiserjev v 100 dneh delilo 100 zgodb po motivih Boccacciovega Dekamerona. Slovenska ekipa režiserja Jaše Kocelija bo nocoj na romunskem odru premierno uprizorila 14-minutno epizodo Umreti zaljubljen.


Foto: Pixabay

Slovenska zgodba, ki jo bo mogoče spremljati prek spletnega prenosa v živo na www.hektomeron.com/live, bo uprizorjena kot enajsta v nizu stotih, ki bodo sledile do 24. aprila, je sporočil Koceli kot eden od 100 povabljenih režiserjev.

Slovenska ekipa je dobila v predelavo šesto zgodbo četrtega dne, v kateri imata zaljubljena fant in dekle mračne sanje, ki se preroško uresničijo - glavni junak umre. Epizoda Umreti zaljubljen je zgodba o moškem, ki je tako ljubil, da mu je počilo srce. Koceli je k sodelovanju povabil svoja stalna umetniška sopotnika, scenografa Darjana Mihajlovića Cerarja, ki je poskrbel za vizualizacijo video projekcij, in skladatelja Miho Petrica, ki je napisal izvirno glasbo za prizor.

Kot je zapisal Koceli, so projekt Hektomeron zasnovali v pričakovanju boljših časov za uprizoritvene umetnosti in mednarodna sodelovanja. Čeprav je velika zbirka 100 novel Giovannija Boccaccia stara že več kot 650 let, je odslikava današnjega stanja duha, kjer se mešajo občutki izolacije, strahu in smrti na podoben način kot v Firencah v času usodnega udarca kuge v 14. stoletju.

V vsaki zgodbi nastopa eden od igralcev iz ansambla Narodnega gledališča Marin Sorescu iz Craiove, ki ima 170-letno tradicijo. S slovensko ekipo sodeluje igralec George Albert Costea. Pravila za vse so takšna, da lahko režiser uporablja vnaprej postavljene luči, igralka ali igralec nosi črne hlače in črno majico, dovoljena pa sta največ dva rekvizita. Vse uprizoritve so nastale z vajami na daljavo, za vsako 14-minutno epizodo pa so režiserji imeli teden dni časa.

Koceli je ob tem povedal: "Za našo umetniško ekipo je bil velik izziv in priložnost, kako v le tednu dni ustvariti na daljavo cel svet 14-minutne epizode s prepoznavnim vizualnim in simbolnim jezikom. Presenetilo me je, kako nekatere stvari na spletu funkcionirajo podobno kot v živo - trenutek, ko greš prvič na oder, trenutek, ko se pridružijo zunanji gledalci ali ko se prvič srečaš pri usklajevanjih s tehnično ekipo. Spletna izkušnja ne more nadomestiti moči kolektivne izkušnje v gledališču, lahko pa v tem trenutku gledališče ohranja prisotno in živo, tako med ustvarjalci kot med gledalci."

Po 24. aprilu si bo mogoče vseh 100 epizod ogledati prek spleta v 25-urnem maratonu. Vsaka epizoda bo odigrana v romunskem jeziku in opremljena z angleškimi podnapisi, edina izjema bo romunski režiser, ki bo sodeloval z igralcem iz druge države.

Tako bo vsak režiser v veliko sliko Hektomerona prinesel svojo perspektivo in tehniko ter s tem soustvaril odslikavo sveta, v katerem nas trenutno povezujeta tako stiska kot upanje. Glavno sporočilo, ki si ga želi Romunija razširiti, pa je, kako lahko povezani gradimo in zgradimo novo odpornost na razmere, ki smo jim nepričakovano podvrženi, je še zapisal Koceli.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mednarodnem-gledaliskem-projektu-na-pobudo-gledalisca-iz-romunije-nocoj-slovenska-uprizoritev