Anton Podbevšek Teater s spletno premiero plesne predstave Tri sestre Gregorja Luštka

Avtor: STA

Anton Podbevšek Teater (APT) iz Novega mesta bo na spletni strani tretjioder drevi ob 20. uri začel neposredni prenos premiere plesne predstave Tri sestre, ki jo je pripravil in režiral plesalec ter koreograf Gregor Luštek. Šlo bo za dokumentarno osebnoizpovedno uprizoritev, ki je nastala v koprodukciji Plesnega Teatra Ljubljana.


Foto: Barbara Čeferin

Zamisel zanjo je dobil ob črnogorski zgodbi o treh sestrah in jo priredil za tri priseljenke, plesalke, ki jih je v Slovenijo pripeljala ljubezen, je ob lanski napovedi predstave dejal Luštek.

Gre sicer za zadnjo premiero lanskega sporeda, ki jo APT zaradi epidemije novega koronavirusa lani ni uspel pripraviti oziroma izvesti.

Kot je sporočil APT, gre za avtorski plesni in raziskovalni projekt, "ki v izhodišču izhaja iz premišljevanja o poziciji umetnika kot delavca v času, ko posameznikovo identiteto, morda bolj kot kadarkoli, definira njegova produkcijska in proizvodna vrednost".

Sicer pa s konkretno združitvijo mednarodno zastavljenega uprizoritvenega kolektiva, zavezanega skupni ideji, skupnemu estetskemu idealu odnosa do univerzuma, skupnemu etičnemu kodeksu, obliko vsebinske ideje udejanja že s prisotnostjo plešočega telesa na odru. Projekt torej išče potencial umetnosti v njeni združevalni in kolektivni zmožnosti, ki nastaja kot šiv razlike, istosti in drugosti, so dodali.

Uprizoritev je zamišljena kot presek dokumentarnega, osebnoizpovednega in plesno nemimetičnega gledališča. Dokumentarno in motivno-fabulativno izhodišče projekta je osrediščeno okrog življenjepisov plesalk, ki so se v Slovenijo priselile k svojim ljubezenskim partnerjem, vsem trem delujočim na področju uprizoritvene umetnosti.

Uprizoritev je zastavljena kot avtentični prostor emancipacije, ki združuje šest protagonistov oziroma tri pare. V njihovih intimnih vezeh, potezah, oblikah, razlikah, odporih pa išče gradivo za skupno naracijo, "v kateri njihov gestus intime in intimizma postaja del interakcije skupnega z občinstvom", so med drugim zapisali v APT.

Koreografija in režija sta delo Gregorja Luštka, besedila so delo Bettine Földesi, Roselle Pellicciotti, Kristyne Šajtošove in Žigana Krajnčana. Dramaturg je Matic Starina, glasbo sta prispevala Branko Rožman in Žigan Krajnčan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/anton-podbevsek-teater-s-spletno-premiero-plesne-predstave-tri-sestre-gregorja-lustka