Lutkarska pot na Ljubljanski grad opremljena s ptičjimi krmilnicami in gnezdilnicami

Avtor: LGL

V Lutkovnem gledališču Ljubljana so Lutkarsko pot, ki povezuje gledališče z Lutkovnim muzejem, opremili s ptičjimi krmilnicami in gnezdilnica ter z liki iz živalskega in domišljijskega sveta, kar bo otrokom polepšalo pot na grad in omogočilo lažje opazovanje ptic.


Foto: Miha Fras

V zadnjih letih je vse bolj očitna usodna povezanost človeka z naravo. Nepremišljeno izkoriščanje narave je marsikje povzročilo nepopravljivo škodo in tega se vse bolj zavedamo, ker je ogroženo preživetje človeka – še posebej prihodnjih rodov. Nedvoumno jasno je, da moramo spremeniti naš odnos do okolja.

Lutkovno gledališče Ljubljana v svojem delu že vrsto let večplastno naslavlja to problematiko – od trajnostne uporabe materialov za predstave, do vsebin s katerimi predstave naslavljajo občinstvo. Leto 2020 sta tako zaznamovali dve premieri v režiji Tina Grabnarja, ki naslavljata publiko različnih starosti s tematiko našega odnosa do okolja. Za otroke so v začetku leta v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem premierno uprizorili predstavo Nebo nad menoj, jeseni pa so v sodelovanju z zavodom Flota s predstavo Tihožitje nagovorili starejše občinstvo. V obeh predstavah je izpostavljena usodna vloga človeka (družbe) v krojenju okoljskih sprememb.

Prvi korak k zavedanju in spoštovanju našega okolja je opazovanje in spoznavanje narave okrog nas. Naše glavno mesto se ponaša z visokim deležem zelenih površin, v mestu opazno izstopa Grajski grič, ki meščanom in obiskovalcem mesta omogoča hiter umik iz urbanega vrveža med zelene krošnje. V letu 2019 je Mestna občina Ljubljana uredila novo pešpot  na Ljubljanski grad, ki poteka ob vzhodni strani Lutkovnega gledališča Ljubljana in jo poimenovala za Lutkarsko pot. V Lutkovnem gledališču Ljubljana so se v sodelovanju z Društvom Zelenih nadzornikov Ljubljana odločili opremiti Lutkarsko pot z likovnimi elementi, ki povezujejo domišljijski svet s podobami iz narave.

V teh dneh je zaključeno opremljanje spodnjega dela poti, kjer so namestili krmilnice in gnezdilnice za ptice, ograje pa krasijo liki – živalske silhuete. Gre za likovne rešitve ilustratorke Zale Kalan, ki sicer kot lutkovna restavratorka in konservatorka dela v Lutkovnem gledališču. Lutkarska pot se prične s silhuetami in nadaljuje s ptičjimi hišicami. Upodobljene so živali in domišljijski liki, nekatere najdemo v predstavah Lutkovnega gledališča Ljubljana, nekatere pa zaenkrat zgolj burijo domišljijo in se morda znajdejo v zgodba in predstavah v prihodnje. Sprehod od Lutkovnega gledališča Ljubljana do Lutkovnega muzeja na Ljubljanskem gradu, je tako svojevrstno doživetje, ki je posvečeno lutkovnim umetnikom, ki so z gledalci že delili ali pa še bodo svoje domišljijske svetove, hkrati pa nam omogoča opazovanje različnih vrst ptic, ki domujejo na tem območju. Najpogosteje so videne velika sinica, močvirska sinica, plavček, brglez, domači in poljski vrabec, lišček, zelenec in veliki detel.

Darilo gledališča mestu bosta v četrtek, 31. decembra 2020, ob 12. uri v uporabo predala direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana Uroš Korenčan in podžupan MOL ter predsednik Društva zelenih nadzornikov Ljubljane Janez Koželj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lutkarska-pot-na-ljubljanski-grad-opremljena-s-pticjimi-krmilnicami-in-gnezdilnicami