Ljubljanska Opera z novimi prazničnimi miniaturami

Avtor: STA

SNG Opera in balet Ljubljana bo ob 19.30 na spletnem kanalu YouTube premierno predvajala praznične glasbene utrinke. Kot so zapisali, so za za popestritev prazničnih dni pripravili nov niz glasbeno-scenskih miniatur, ki jih predstavljajo kot posebni projekt v času epidemije z naslovom (P)osebno. Ponovitev miniatur bo v sredo.


Miniature, kot jih je poimenovalo umetniško vodstvo, so nekajminutne glasbene in plesne točke, povezane v celoto, s katerimi v aktualnih razmerah vsem ljubiteljem opere in baleta ter svojemu občinstvu doma sporočajo, da so kljub razmeram in zaprtju za javnost dejavni in ustvarjalni. "Umetniški ansambel komaj čaka, da bo dvorana spet pokala po šivih," so poudarili v ljubljanski Operi.

Odziv na predvajanje prvih spletnih miniatur na Ta veseli dan kulture je bil izjemen, zato so se odločili, da s snemanjem nadaljujejo in občinstvu za praznike pripravijo nov sklop 18 žanrsko različnih miniatur, je pojasnil umetniški vodja opere Marko Hribernik.

Program miniatur bo uvedlo delo Jamesa Pierponta Jingle Bells v priredbi Tommyja Pedersona ter odrski postavitvi Irene Svoljšak, ki mu sledil Hrestač - Božična zgodba Čajkovskega oziroma balet koreografa Yourija Vamosa - Orientalski ples. Gre za posnetek glasbe v izvedbi orkestra SNG Opera in balet Ljubljana.

V nadaljevanju bodo na ogled dela Gioachina Rossinija, Nikolaja Rimskega-Korsakova, Agustina Lare, Reinholda Moriseviča Glierea, Claudia Monteverdija, Eugeneja Josepha Bozze, Francisa Poulenca, Adolphea Adama, Richarda Straussa, Camillea Saint-Saensa, Engelberta Humperdincka in Jacquesa Offenbacha. Prisluhniti bo mogoče še venčku božičnih pesmi - Christmas Medley: What Child is This, Joy to te World in Carol of the Bells ter pas de deux iz baleta Labodje jezero Čajkovskega, program pa bo sklenila Gruberjeva Sveta noč v Pedersonovi priredbi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-opera-z-novimi-praznicnimi-miniaturami