Silvestrski večer v gledališču

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Vrata gledaliških hiš so zaradi epidemije že lep čas zaprta za obiskovalce, kar pa ne pomeni, da se za njimi nič ne dogaja. Gledališča tako kot vsako leto tudi letos vabijo, da zadnjo noč iztekajočega se leta preživimo v njihovi družbi, bodisi ob ogledu predstav 'v živo' prek spleta bodisi ob ogledu arhivskih posnetkov. Na portalu SiGledal smo pripravili pregled predstav, ki si jih na silvestrski večer lahko ogledamo iz domačega naslanjača.


Foto: Pixabay

Na najdaljšo noč v letu si boste med drugim lahko ogledali celo premiero. V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo ob 20. uri premierno uprizorili romantično dramo Jazz. Gre za krstno uprizoritev dela avtorja Nejca Gazvode, ki se podpisuje tudi pod režijo. V predstavi bosta nastopila Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza. Vstopnice za ogled predstave, ki se bo odvijala na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega, so že v prodaji.

V SNG Drama Ljubljana bodo na zadnji večer tega leta ob 20. uri uprizorili predstavo Moj mož, nastalo po besedilih avtorice Rumene Bužarovske, režirala pa jo je Ivana Djilas. Predstava je bila premierno uprizorjena na velikem odru ljubljanske Drame na začetku oktobra, tokrat pa jo bodo z velikega odra Drame v živo prenašale štiri visokoločljivostne kamere. Za snemanje in prenos predstave bo skrbela izkušena videoekipa Drame. Vstopnice za ogled predstave so že v prodaji. Posebni gledališki večer ne bo minil brez posebne dobrodelne note, saj bo Drama omogočila brezplačno spremljanje silvestrskega prenosa uporabnikom Društva onkoloških bolnikov Slovenije in Društva Zaupni telefon Samarijan.

SNG Maribor na silvestrski večer vabi k ogledu posnetkov Straussove operete Netopir, ki je bila v režiji Stanislava Moše premierno uprizorjena lani oktobra, in predstave Bog masakra v režiji Ajde Valcl. Premiera predstave, ki je nastala po istoimenskem besedilu Yasmine Reza, je bila novembra 2017. Posnetek si boste lahko ogledali 19. uri.

V SNG Nova Gorica bodo na zadnji dan leta gledalcem ponudili posnetka predstav, ki sta bili premierno uprizorjeni lansko oziroma letošnjo sezono. Med 31. decembrom in 2. januarjem si boste lahko ogledali predstavo Tutošomato avtorja Iztoka Mlakarja in režiserja Vita Tauferja, otrokom pa je namenjena predstava Janko in Metka, ki jo je režiral Andrej Jus, premiero pa je doživela 28. decembra 2020, ko so jo v živo prenašali prek spleta. Predstava je nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper.

V Prešernovem gledališču Kranj bodo na zadnji dan leta ob 19. uri predvajali arhivski posnetek avtorskega projekta Stenica, ki je v režiji Jerneja Lorencija nastal po motivih istoimenske pravljične komedije Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega. Predstava je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj in je bila premierno uprizorjena leta 2017.

V Gledališču Celje bodo 31. decembra ob 20. uri odprli povezavo do predstave Plašč avtorja Nikolaja Vasiljeviča Gogolja v režiji Juša A. Zidarja. Predstava je premiero doživela januarja 2020.

V Gledališču Koper in Slovenskem stalnem gledališču Trst skupaj z Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper in s preostalimi javnimi zavodi s področja kulture in znanosti v Mestni občini Koper pripravljajo kulturno-umetniški uvod v najdaljšo noč v letu z naslovom Silvestrski večer pri vas doma. Na dogodku bodo sodelovali Tadej Toš, Tinkara Kovač, godalni trio Laurylin in povezovalec večera Iztok Novak - Easy, neposredni prenos iz Gledališča Koper pa se bo začel ob 19. uri.

V Centru kulture Španski borci bodo 31. decembra na spletu omogočili ogled plesnih filmov: Narava beso (1995), Vrtloglavi ptič (1997), Dom svobode (2000), Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? (2006), Vašhava (2014). Poleg plesnih filmov si bo mogoče ogledati tudi dokumentarne filme, filme iz zaodrja in filmska obeleženja delovanja Zavoda EN-KNAP ter EN-KNAP-ove otroške predstave.

Večina slovenskih gledališč je, tako kot že spomladi, v času zaprtja gledališč odprla svoje arhive in na spletu ponudila posnetke predstav iz preteklih sezon. Seznam predstav, ki so dostopne prek spleta in si jih bo prav tako mogoče ogledati tudi na silvestrski večer, je dostopen v našem napovedniku.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/silvestrski-vecer-v-gledaliscu