Madrigalna pripoved Samorog na Ljubljanskem gradu

Avtor: STA

Na Ljubljanskem gradu bo v petek, 16. julija, ob 21. uri premiera dela Gian Carla Menottija Samorog.


 

O predstavi sta na včerajšnji novinarski konferenci spregovorila direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek ter ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Mitja Bervar. Trinajsto mednarodno likovno kolonijo je predstavil Tomo Vran.

Predstavo Samorog, ki je nastala v koprodukciji Festivala Ljubljana ter SNG Opera in balet Ljubljana, izvajajo člani zbora, devet orkestrskih solistov ter baletniki ljubljanske opernobaletne hiše. Režiserka in koreografinja Risima Risimkin je dejala, da je delo zelo kompleksno, saj je pomembna usklajenost plesa, petja in glasbe.

Tako je na neoklasično koreografijo vpela dinamično režijsko izvedbo, ki pritegne pozornost sodobnega občinstva. Samorog, gorgona, mantrikona ali Tri nedelje za poeta se vsebinsko podaja v teme o morali, etiki in malomeščanstvu. Delo je sodobna različica bajke, kjer gledalec vedno naleti na vprašanje, ali nam okolje v katerem živimo, res omogoča prave moralne vrednote.

Zgodba o umetniku in liku muze, ki ga je makedonska režiserka Risimkinova vpletla v predstavo, je prispodoba življenja. Pevski zbor predstavlja sodnike, občinstvo pa poroto, ki sodijo umetniku, človeku z ekscentričnimi izpadi, ki pa mu na koncu vsi meščani sledijo. Mantrikona, samorog in gorgona niso živalski ampak človeški liki, ki poosebljajo skrite ekscentrične navade.

Glavni vlogi umetnika in njegove muze bosta odplesala Bojana Nenadović Otrin in Lukas Zuschlag, v vlogi grofice bo plesala Sanja Nešković Peršin, v vlogi župana Alexandru Barbu, Lukas Jerkander bo odplesal lik Samoroga. Orkestru bo dirigiral Marko Munih, zborovodkinja pa je Željka Ulčnik Remic. Kostumografija je delo Blagoja Micevskega, oblikovalec luči je Andrej Hajdinjak.

Likovna kolonija, ki bo potekala od 18. do 23. julija v Križankah in na Ljubljanskem gradu, bo letos gostila osem likovnih umetnikov iz vse Evrope. Udeležili se je bodo Andreja Modrin-Švab, Borut Berič, Sladžana Mitrović, Denise Kokalj, Lisa Castellani, Ivan Nedyalkov Denchev, Jean Carlo Izzo in Patrica Bennett. Kot je povedal selektor Vran, je kolonij dobra priložnost za navezovanje mednarodnih stikov med mladimi obetavnimi slikarji in kiparji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/madrigalna-pripoved-samorog-na-ljubljanskem-gradu