Gledališka nagrada julija Vesni Jevnikar

Avtor: STA

Nagrada julija za najboljšo igralsko stvaritev domačega ansambla Prešernovega gledališča Kranj v sezoni 2019/2020 je pripadla igralki Vesni Jevnikar. Nagrado, ki jo gledališče podeljuje v sodelovanju z Gorenjskim glasom, je žirija igralki podelila za vlogo Helene Alving v predstavi Strahovi Henrika Ibsena in v režiji Igorja Vuka Torbice.


Foto: Primož Pičulin (Gorenjski Glas)

Strokovna žirija v sestavi Vilma Štritof (predsednica), Igor Kavčič in Mare Žvan je dobitnico nagrade soglasno izbrala na podlagi glasov občinstva, ki je po vsaki predstavi glasovalo za najboljšo igralsko stvaritev.

V obrazložitvi je žirija napisala, da je igralka "v kompleksni in igralsko zahtevni vlogi Helene Alving našla svojevrsten igralski izziv". Vesna Jevnikar je suvereno in igralsko zrelo vzdrževala aristokratsko držo, ki jo narekuje status enega najmočnejših Ibsenovih ženskih likov, hkrati pa je razprla lik v njegovi občutljivosti, v sprijaznjenosti s svojo vlogo v poudarjeno patriarhalnem svetu.

"Najbolj pretresljiv je zadnji prizor žrtvovanja bolnega in za življenje nezmožnega sina. Jevnikarjeva je uprizorila svoj notranji boj z minimalnimi igralskimi sredstvi, vendar notranje tako silovito, da ostaja eden od vrhuncev njenega igralskega ustvarjanja in hkrati eden izmed presežkov igralskih vlog kranjskega gledališča," so še zapisali v obrazložitvi.

Za nagrado sezone 2019/2020 so prišle v konkurenco še igralske stvaritve v predstavah Rajzefiber Gorana Vojnovića, Dr. Prešeren Nede R. Bric in Večja od vseh Roka Vilčnika - rokgreja. Predstava Škofjeloški pasijon je bila zaradi pandemije prenesena v sezono 2020/21.

Nagrado julija, ki nosi ime po muzi največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, podeljujejo od leta 2017 igralcu oziroma igralki ansambla Prešernovega gledališča, ki je v minuli sezoni s svojo igralsko stvaritvijo najbolj prepričal oziroma prepričala gledalce in strokovno žirijo.

V gledališču upajo, da bodo nagrado igralki čim prej podelili na prvi predstavi, ki jo bodo lahko zopet odigrali pred občinstvom.

Vesna Jevnikar (1964) se je že kot otrok srečala z gledališčem in filmom. Nastopila je v takrat še amaterskem Prešernovem gledališču v predstavi Ivana Cankarja Hiša Marije Pomočnice in v filmu Sreča na vrvici (1977). Kot piše na spletni strani Prešernovega gledališča Kranj, je članica njihovega igralskega ansambla od leta 1998. Vloge v filmih in na gledaliških odrih so ji prinesle številne nagrade, med drugim nagrado zlata paličica in Borštnikovo nagrado.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dobitnica-nagrade-julija-za-sezono-2019-20-je-vesna-jevnikar