Program CD v letu 2021 v znamenju več obletnic

Avtor: STA / Jasmina Vodeb Baša

Program Cankarjevega doma bo leta 2021 v znamenju več obletnic. Spomnili se bodo pisatelja Josipa Jurčiča in skladatelja Josipa Ipavca, pa tudi ruskega romanopisca Fjodorja Dostojevskega. Posebni razstavi bodo posvetili 30. obletnici samostojnosti Slovenije ter predsedovanju Slovenije Svetu Evrope. Velika koprodukcija bo letos balet Spartak.


Foto: Daniel Novakovič / STA

Velika koprodukcija letos v sodelovanju z ljubljansko Opero

V okviru letošnje velike odrske koprodukcije, pri kateri bo Cankarjev dom sodeloval s SNG Opero in Baletom Ljubljana, bodo na oder Gallusove dvorane postavili balet Spartak slovitega skladatelja Arama Hačaturjana. Premiera bo s tradicionalnega januarskega termina zaradi epidemije prestavljena v drugo polovico avgusta, ko bo nova umetniška interpretacija zgodbe o izzivalnem trakijskem gladiatorju zaživela v koreografiji češkega umetnika Jiržija Bubenička.

 

Program bo zaznamovan z več obletnicami

V okviru programa resne glasbe bodo počastili 100. obletnico smrti skladatelja Josipa Ipavca. Kot so pojasnili v CD, so trenutno še v dogovarjanju s koproducenti, zato še ne morejo najaviti prireditve v spomin na skladatelja iz znane glasbeno-zdravniške družine iz Šentjurja pri Celju.

V sklopu obeleževanja Jurčičevega leta bodo v sodelovanju s Filozofsko fakulteto pripravili simpozij Desetič brat!. Ta bo odstrl pogled slovenistične vede začetka 21. stoletja na Jurčiča in njegovo hitro umetniško rast, njegovo žanrsko raznoliko literarno in publicistično pisanje, predvsem pa na njegovo mesto v slovenskem literarnem in kulturnem sistemu. Na simpoziju bodo med drugim sodelovali Aleksander Bjelčevič, Monika Kalin Golob, Mateja Pezdirc Bartol in Marko Stabej.

Z razstavnim in humanističnim programom bodo reflektirali 30. obletnico slovenske samostojnosti. Tako bo v Galeriji CD od 15. junija na ogled razstava legende slovenskega fotoreporterstva Joca Žnidaršiča z naslovom Prelomna leta. Samostojna fotografska razstava je ob omenjenem jubileju nastala v koprodukciji z Muzejem novejše zgodovine Slovenije. Postavitev bo v prvi vrsti avtorska, obenem pa bo razpirala tudi zanimiv zgodovinski vpogled v prelomni, nemirni čas slovenske države, so zapisali v CD.

Spomnili se bodo tudi 200. obletnice rojstva ruskega pisatelja Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, ki jo bodo počastili z oktobrskim filmskim ciklom Dostojevski na filmu. Novembra si bo mogoče ogledati še predstavo po romanu Dostojevskega Idiot v produkciji HNK Zagreb. Pod režijo, priredbo in sceno se podpisuje Vasilij Senjin.

 

V načrtu pester program z domačimi in tujimi umetniki

V gledališkem programu bodo aprila v Gallusovi dvorani gostili britansko produkcijo Prelisičenje hudiča pod umetniškim vodstvom in v koreografiji Akrama Khana, ki velja za enega najbolj cenjenih plesnih ustvarjalcev. Predstava poustvarja nasilno poglavje v življenju mladega Gilgameša. Oktobra pa bo na ogled koprodukcijska predstava Sylvia v režiji belgijskega režiserja Fabricea Murgie, ki je ustvaril večplastno delo, strukturirano iz številnih ravni in konfliktov, s katerimi se je soočala velika ameriška pesnica Sylvia Plath.

Slovenska sodobna glasbeno-gledališko ustvarjalnost pa bo zaživela v krstni izvedbi novega opernega dela Tomaža Sveteta Hiša usmiljenja po motivih Cankarjevega romana Hiša Marije Pomočnice. Premiera predstave, ki nastaja v koprodukciji s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, bo, kot načrtujejo v CD, 22. oktobra.

Med gostujočimi umetniki v CD izpostavljajo vidne umetnike nove generacije. Aprila je na sporedu recital priznanega kanadskega pianista Jana Lisieckega, med orkestri pa opozarjajo na Mlado nemško filharmonijo pod vodstvom dirigenta Jonathana Notta, ki se bo v okviru svoje turneje v Ljubljani ustavila marca. Istega meseca bodo v Gallusovi dvorani gostili mlado portugalsko pevko fada Lino_Raul Refree, ki bo nastopila z Raülom Refreejem na klaviaturah, maja pa bo nastopila svetovno uveljavljena umetnica Oumou Sangare, ki slovi kot afriška diva. Oktobra pa se predvidoma obeta koncert islandskega multiinstrumentalista Olafurja Arnaldsa. Za termin 62. Jazz festivala Ljubljana so začrtali datume med 16. in 19. junijem.

Ljubitelji filma bodo na svoj račun prišli že marca, ko bo zaživel Festival dokumentarnega filma, novembra pa bo na vrsti 32. Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe, so zapisali v CD in izpostavili še Pripovedovalski festival, ki bo v prihodnjem letu zaživel kot nova ustvarjalna platforma. Osrednja tema 24. festivala bodo Metamorfoze z istoimensko novo produkcijo CD in Lutkovnega gledališča Maribor, ki bo nastala po delu rimskega pesnika Publija Ovidija Nazona.

Vse od 11. februarja bo v Veliki sprejemni dvorani CD na ogled bienalna razstava članov Društva arhitektov Ljubljana, ki jo prirejajo že od leta 2000. Postavitev – letos pod naslovom Arhitektura – Inventura – pomeni prerez skozi dveletno obdobje slovenske arhitekturne scene in tako ponuja najpomembnejši prikaz sodobne slovenske arhitekture, so zapisali v CD in spomnili še na 37. Slovenski knjižni sejem, ki bo ponovno novembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/program-cd-v-letu-2021-v-znamenju-vec-obletnic