Gledališke premiere v času epidemije

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Spomladi, ob prvem zaprtju kulturnih ustanov, so v številnih gledališčih, zato da so ostali v stiku z gledalci, odprli svoje arhive in na spletu objavili posnetke uprizoritev iz preteklih let ter pripravili tudi množico drugih spletnih aktivnosti. V času drugega zaprtja gledališki ustvarjalci med drugim pripravljajo uprizoritve, ki bodo premierno uprizorjene, ko se bodo vrata gledaliških hiš ponovno odprla. Nekaj premier se je zgodilo tudi med zaprtjem, gledalci smo si jih lahko ogledali iz domačega naslanjača, upamo pa, da bodo kmalu zaživele tudi v polnih gledaliških dvoranah.


Foto: Pixabay

V SNG Nova Gorica je bila 28. novembra na sporedu premiera predstave Janko in Metka v režiji Andreja Jusa. Predstavo so predvajali 'v živo' na YouTube kanalu gledališča. V naslovnih vlogah sta nastopila Žiga Udir in Anuša Kodelja, posebnost predstave je ta, da liki v njej ne govorijo, zato je več poudarka na igralčevem telesu, gibu, glasbi in vizualni podobi.

Avtorski projekt Ni mogoče čakati zaman je del programa Glej, rezident, v njem pa sta moči združila plesalka in koreografinja Leja Jurišić ter pesnik in umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj. Premiero je 4. decembra doživela predstava Ni mogoče čakati zaman, isti dan pa sta izšli tudi istoimenska knjiga in dramska pesnitev. Premiera se je odvijala v Gledališču Glej, in sicer brez gledalcev, namesto njih so na stolih 'sedeli' kamni. Leja Jurišić je gledalce povabila, naj na predstavo prinesejo svoj kamen in ga v dneh po premieri prevzamejo.

V koprodukciji Gleja in Momenta je nastala avtorska predstava Kako smo prišli do sem? avtorjev Gregorja Zorca in Mateja Recerja. Premiera se je zgodila 4. decembra na Intimnem odru v Mariboru, skladno s prepovedjo javnih kulturnih dogodkov pa je bila izvedena brez publike.

19. decembra se je zgodila premiera plesne predstave Začasno poravnana telesa avtorice in koreografinje Blance Arrieta, ki je nastala v koprodukciji Plesnega teatra Ljubljana in Dantzaza iz Španije.

Ravno tako 19. decembra je bila na sporedu tudi spletna premiera uprizoritve Tukaj ni homofobije avtorice Suzane Tratnik v režiji Žive Bizovičar. Predstava je nastala v produkciji KUD Krik, besedilo pa v okviru dramske platforme, ki jo vodi Simona Semenič. Predstavo si je bilo mogoče ogledati na Facebook strani KUD Krik.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana je bila 20. decembra spletna premiera predstave Najprisrčnejši velikan avtorjev Julie Donaldson in Alexa Schefflerja v režiji Jake Ivanca. Predvajali so jo na kanalu Vimeo, ob nakupu vstopnice pa lahko dostopate do posnetka.

20. decembra je bila na sporedu spletna premiera uprizoritve Dečki Pavlove ulice v produkciji Anton Podbevšek Teatra. Predstavo, ki je nastala po mladinskem romanu madžarskega pisatelja Ferenca Molnárja, je režiral Matjaž Pograjc, koreograf pa je bil Branko Potočan. Premiero si je bilo mogoče ogledati na spletni strani Anton Podbevšek Teatra.

23. decembra je bila na spletu premiera otroške predstave Rumi in kapitan v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor. Nastala je po dramski pesnitvi Saše Pavček, režirala pa jo je Eka Vogelnik, ki je bila tudi avtorica likovne podobe. Predstava je bila na ogled na YouTube kanalu Lutkovnega gledališča Maribor.

SNG Maribor in Cankarjev dom sta za božič izvedla spletno premiero glasbeno-plesne uprizoritve Nanine pesmi v režiji in koreografiji Valentine Turcu. Predstava je nastala po manj znanih pesmih Frana Milčinskega - Ježka, objavljenih v glasbeni slikanici Nanine pesmi. Premiero si je bilo mogoče ogledati na Facebook straneh SNG Maribor in Cankarjevega doma.

Prešernovo gledališče Kranj je pripravilo praznično uprizoritev pravljice, ki so jo odigrali in posneli prek spletne platforme Zoom. Gre za Novoletno pravljico avtorja Jožefa Pernarčiča, na spletnih omrežjih gledališča pa je dostopna od 26. decembra.

Na silvestrski večer bodo v Mestnem gledališču ljubljanskem premierno uprizorili romantično dramo avtorja in režiserja Nejca Gazvode z naslovom Jazz. Predstavo bodo v živo prenašali z Male scene MGL.

To, da bodo premiere na nov način, s prenosom v živo, potekale tudi v prihodnje, dokler se gledališča ne bodo ponovno odprla, je v zadnji oddaji Oder, ki je bila posvečena gledališču v koronačasu, napovedal tudi ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor. Pri prenosih v živo bo vedno prisoten tudi režiser videoprenosa, po spletnih premierah pa bodo predstave čakale 'na boljše čase', ko se bo v dvorano vrnilo občinstvo.

Blaž Lukan je v okviru zadnjega festivala dramske pisave Vzkrik, ki je konec novembra 'v živo' potekal na Facebooku, spregovoril o posredovanem gledališču in o tem, da živimo v času novega performativnega obrata, iz katerega se bo rodilo novo gledališče. To novo gledališče po Lukanovih besedah trenutno nastaja na dva načina. Prvega bi lahko označili kot preselitev 'klasičnega' oziroma 'starega' gledališča na splet, po možnosti z dodano 'interaktivnostjo'. Druga pot 'ima za cilj iznajti nov, za zdaj mu recimo še hibriden, po poteku epidemije pa že morda povsem 'čist' gledališki format, ki bo preprosto ustrezno sledil epohalnim spremembam v družbi in umetnosti'. Kot primer takšne druge poti bi morda lahko označili projekt Čar hudega / Charms of Harms. Teater na konfini je v koprodukciji s SNG Nova Gorica in Mestom knjige med 16. in 19. decembrom pripravil štiridelno spletno uprizoritev kolektivnega gledališča, ki je nastala po motivih del Daniila Harmsa. Krstna uprizoritev je bila na ogled na YouTube kanalu in Facebook strani SNG Nova Gorica. Projekt, ki je kombinacija posnetega materiala in 'predstave v živo', je bil zastavljen kot spletni dogodek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledaliske-premiere-v-casu-epidemije