V Mariboru bodo oživela dvorišča

Avtor: STA

V okviru mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica, ki te dni pod okriljem Festivala Lent gostuje v Mariboru, bo drevi oživel nov program, poimenovan Živa dvorišča.


 

Njegov namen je pretvorba dvorišč in zaprtih vrtičkov v prijetne prostore za druženje z brezplačnimi delavnicami, predstavami, razstavami, glasbo in plesom.

Z novim projektom želijo organizatorji dokazati, da Maribor ni zgolj zaspano mesto in da se ne dogaja samo na obrežju Drave, kamor je v tem trenutku osredotočen Festival Lent, ampak da ima mesto tudi druga, doslej neopažena prizorišča, ki lahko služijo kot prijeten kraj za popestritev poletnih popoldnevov in večerov.

Kot je povedala producentka Katja Kos, želijo Mariborčane opozoriti na te "skrite kotičke", ki kljub lokaciji v središču mesta večino časa samevajo, hkrati pa v samo dogajanje vključiti tudi tamkajšnje prebivalce. "Odzivi so zaenkrat zelo dobri," je dejala.

Program se bo začel danes ob 18. uri s fotografsko razstavo Zdravka Kokanoviča - Kokija na dvorišču na Gosposki ulici 11. Na Barvarski ulici 5 bodo razstava slik Društva nemškogovorečih žena in "čitalnice na vrtu", na notranjem dvorišču Prve gimnazije atelje Mojstra Modrinjaka, na Koroški cesti 10 projekcija dokumentarnega filma Mariborska dvorišča Bojana Laboviča ter v amfiteatru Zavoda Udarnik "debata na štengah".

V četrtek in petek bo na teh prizoriščih še več raznovrstnih prireditev, od ustvarjalnih delavnic, lutkovnih predstav, koncertov in predstav uličnega gledališča do piknikov in zgolj sproščenega druženja.

Ulično gledališče Ana Desetnica je sicer letos oživilo tudi mariborsko tržnico, kjer vsak večer prirejajo plesne večere. Zadnji dan festivala, v soboto, pa se bodo plesalci opolnoči zavrteli po celotnem središču mesta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-bodo-o%C5%BEivela-dvori%C5%A1%C4%8Da