Jubilejna 50. podelitev Severjevih nagrad bo potekala na daljavo

Avtor: STA

Letošnja jubilejna 50. podelitev Severjevih nagrad bo zaradi epidemiološke situacije potekala na daljavo, po video povezavi. Podelitev bo danes ob 18. uri na ogled na spletni strani Občine Škofja Loka, ki je gostiteljica vsakoletne prireditve. Spominski nagovor bo imel predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije Boris Mihalj.


Foto: Arhiv SLOGI

Letošnje prejemnike Severjevih nagrad za stvaritve in dosežke gledaliških igralcev in študentov dramske igre, ki jih v spomin na legendarnega igralca že 50 let podeljuje Sklad Staneta Severja, je med predlaganimi poklicnimi in ljubiteljski igralci ter študenti dramske igre izbrala strokovna žirija v sestavi predsednice Silve Čušin in članic Nataše Barbare Gračner, Tee Rogelj, Diane Koloini in Zale Dobovšek.

Za letošnje nagrade se potegujejo igralske stvaritve, odigrane v premiernih uprizoritvah v obdobju med 30. septembrom 2018 in 30. septembrom 2020. Kandidate za nagrade z ustrezno obrazložitvijo predlagajo slovenska poklicna gledališča, profesionalna izveninstitucionalna gledališča, profesionalne gledališke skupine, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, odbori združenja v posameznih gledališčih, AGRFT, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in posamezniki.

Severjeve nagrade, ki so med igralci zelo cenjene, imajo dolgo tradicijo. Lani sta slavili igralki Nina Ivanišin in Ana Urbanc ter študenta dramske igre Lara Wolf Završnik in Gal Oblak. Nagrado za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču pa je prejel Anže Zupanc.

Podelitev Severjevih nagrad vsako leto ob obletnici smrti igralca Staneta Severja poteka na Loškem odru v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo pred svojo smrtjo 18. decembra 1970 v Ribnici. Ob tej obletnici tudi v Ribnici vsako leto pripravijo posebno spominsko prireditev, ki je letos zaradi epidemije covida-19 odpadla prvič v 49 letih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jubilejna-50-podelitev-severjevih-nagrad-bo-potekala-na-daljavo