Začenja se dvodnevni spletni Festival plesne ustvarjalnosti

Avtor: STA

V organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti bo danes na spletu zaživel dvodnevni spletni Festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa 2020, ki ga letos posvečajo 100. obletnici rojstva plesne pedagoginje in koreografinje Žive Kraigher. Na festivalu bo med drugim premierno prikazana video rekonstrukcija koreografije Žive Kraigher Balada.


Balado je leta 1989 prvič odplesala Saša Staparski Dobravec, ki je povedala, da je Živa Kraigher inspiracijo našla v glasbi Chopinove Balade št. 1 v g-molu in mali plastiki sedeče ženske figure Stojana Batiča. Saša Staparski Dobravec, ki je z Živo Kraigher sodelovala pred več kot tremi desetletji, je tokrat iz vloge plesalke stopila v vlogo koreografinje in Balado poustvarila s plesalko Uršo Rupnik, na katero je prenesla svoje izkušnje procesa dela.

Festival Živa bo letos ponudil pester program spletnih dogodkov in plesnih videoprodukcij, ki jih bodo danes in še v nedeljo predvajali na svoji Facebook strani in Youtube kanalu. Festival, ki sicer prinaša presek aktualne ustvarjalnosti izbranih plesnih skupin, posameznikov in posameznic iz vse Slovenije z gosti iz tujine, je letos zasnovan drugače, vendar ostaja ustvarjalen, strokoven, izkustven in poučen. V programu bodo predstavili tudi nekaj najuspešnejših video plesnih produkcij, nastalih v letošnjem letu, ki ga je sicer zaznamovalo umanjkanje ustvarjanja na odrih, so zapisali organizatorji.

Ti med osrednjimi dogodki izpostavljajo še predavanje, ki ga je o življenju in delu Žive Kraigher pripravila filozofinja in ustvarjalka na področju uprizoritvenih umetnosti Bara Kolenc. V njem se bo osredotočila na vprašanje emancipacitornih vzgibov sodobnega plesa in mehanizmov upora, ki se jih zasledi v umetniškem in pedagoškem delu Žive Kraigher in prek katerih se njena ustvarjalna pot umešča v širši slovenski in evropski družbeni in umetniški kontekst.

Živa Kraigher je bila plesna pedagoginja, koreografinja, ustanoviteljica in dolgoletna voditeljica oddelka za izrazni ples na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, ki je z vpeljevanjem sodobnih plesnih tehnik vplivala na razvoj slovenskega plesa. Svoje življenje je popolnoma posvetila plesu. Pri svojem delu je sledila svojemu poslanstvu: "dati mlademu človeku trdno plesno-tehnično znanje, da bi lahko obvladal telo in iz njega izvabljal lastni plesni izraz", so še zapisali.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacenja-se-dvodnevni-spletni-festival-plesne-ustvarjalnosti