Pred 50 leti je življenjsko in umetniško pot sklenil Stane Sever

Avtor: STA

Ljubljana/Ribnica na Pohorju/Škofja Loka, 17. decembra - Monodrama Krotko dekle avtorja Fjodora Mihajloviča Dostojevskega je bila zadnja, s katero je na odru v Ribnici na Pohorju nastopil igralec Stane Sever. V petek bo minilo 50 let od tega nastopa, po katerem je igralec doživel srčno kap in umrl. Zaradi epidemije letos prvič v 49 letih v Ribnici na Pohorju ne bo spominske prireditve.


Stane Sever / Foto: Arhiv SLOGI

Igralec Stane Sever (1914-1970) je v treh desetletjih umetniškega ustvarjanja oblikoval več kot 250 gledaliških in filmskih vlog s široko paleto značajev in žanrov. Bil je prvak SNG Drama Ljubljana, največjega slovenskega gledališča, ki ga je zaradi spora zapustil leta 1968. Zadnjič je v Drami nastopil kot gost leta 1969, nato pa je igral monodrame po Sloveniji.

Sever je igral v prvem slovenskem celovečernem filmu Na svoji zemlji, njegova najbolj znana filma pa sta Vesna in Trenutki odločitve. Za RTV Slovenija je posnel številne radijske igre in recitacije, v letih od 1950 do 1952 ter leta 1954 je bil honorarni predavatelj za dramsko igro in umetniško besedo, od leta 1966 pa izredni profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.

Svojo umetniško in življenjsko pot je sklenil v Ribnici na Pohorju, kjer so vse od njegove smrti pripravljali sprva Severjeve dneve, ki so potekali tudi v drugih krajih Dravske doline, zadnja leta pa je bila to ena prireditev v Ribnici na Pohorju. Rdeča nit prireditev v Ribnici je monodrama v izvedbi uveljavljenih dramskih igralcev.

Kot so ob letošnji obletnici Severjeve smrti zapisali pri Občini Ribnica na Pohorju, je Severjevemu sošolcu in takratnemu ravnatelju ribniške osnovne šole Francu Erženu uspelo ohraniti spomin na igralca ob sodelovanju mnogih priznanih kulturnih ustvarjalcev, med drugim tudi s pomočjo Toneta Partljiča, ki je v Ribnici na Pohorju leto dni poučeval, domačega kulturnega društva in kasneje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Poleg vsakoletne prireditve, ki letos zaradi epidemije novega koronavirusa prvič odpade, je v Ribnici spominska plošča na objektu, v katerem je zadnjič nastopil. Prav tako ima kraj kip Staneta Severja kiparja Stojana Batiča. Kraj je kip prejel oktobra 1986 v okviru 21. Borštnikovega srečanja.

V spomin nanj je bil ustanovljen tudi Sklad Staneta Severja, ki vsako leto v času obletnice igralčeve smrti v Škofji Loki podeljuje tradicionalne Severjeve nagrade za igralske dosežke na poklicnih in ljubiteljskih odrih.

Letošnja jubilejna 50. podelitev Severjevih nagrad bo zaradi epidemije potekala po video povezavi v nedeljo, 20. decembra, ob 18. uri prek spletne strani Občine Škofja Loka.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pred-50-leti-je-zivljenjsko-in-umetnisko-pot-sklenil-stane-sever