SNG Nova Gorica vabi na premiero predstave na spletu

Avtor: STA

Na spletnih straneh, Youtube kanalu in na Facebook profilu bo od danes ob 20. uri do sobote Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Teater na konfini in Mesto knjige predstavilo premiero krstne štiridelne spletne uprizoritve kolektivnega gledališča Čar hudega (Charms of Harms) po motivih ruskega avantgardnega avtorja Daniila Harmsa.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Spletno uprizoritev, ki je nastala v produkciji Teatra na konfini ter sodelovanju SNG Nova Gorica in knjižnega festivala Mesto knjige, je režiral Sakerdon Mihajlovič, ki je tudi idejni vodja celotnega projekta, so sporočili iz SNG Nova Gorica.

Gledališka uprizoritev v štirih nadaljevanjih, ki se bodo zvrstili v štirih zaporednih večerih in so zasnovani kot kontinuum, je v celoti nastala kot gledališče na spletu, ki je v teh časih edino mogoče. Spoprijema se z novim načinom gledališkega uprizarjanja ter je posneta deloma kot dokumentarno (oziroma mockumentarno) gledališče, deloma kot fikcija.

"Občutje obupa, ki je povsod okrog nas in ki je v Novi Gorici navzoče že nekaj časa, med izobraženimi in neizobraženimi, nezaposlenimi in zaposlenimi, med mladino in starostniki, sploh pa med prekarnimi delavci in samozaposlenimi ustvarjalci, ki se izgubljajo v nekreativnosti mesta, smo poskušali transformirati v upanje, vero, v pozitivno, ustvarjalno atmosfero, ki formira skupnost in bogati posameznika," so zapisali v vabilu na premiero.

Gledalec, ki bo predstavo spremljal vse štiri večere, od katerih je zadnji interaktiven in bo potekal kot pogovor ustvarjalcev in gledalcev na aplikaciji zoom v živo, lahko z ekipo ustvarjalcev preide vse omenjene faze, od obupa do vere, s čimer poskuša projekt prispevati k revitalizaciji vloge posameznika v skupnosti.

Daniil Harms je ustvarjalcem, v tragikomičnem žanru kreativnega nesmisla ter teatralizacije življenja, navdih in generator umetniške geste, saj je njegovo življenje, polno obupa in vere, samo velika umetniška gesta.

Projekt nastaja po principu kolektivnega gledališča, ki se navdihuje pri teatroterapiji Nikolaja Jevreinova (1879-1953) in pri gledališču spontanosti ter psihodrami J. L. Morena (1989-1974), ter omogoča ustvarjalni prostor ranljivim skupinam in njim pripadajočim temam.

Ustvarjalci so v sporočilu poudarili še, da je cilj projekta obogatiti okolje mestne skupnosti Nove Gorice z ustvarjalnimi pristopi, ki so sicer znani in uveljavljeni v okoljih z razvitimi gledališkimi tradicijah in ki jih mestna skupnost Nove Gorice do sedaj še ni uspela spoznati.

Ogled spletnih dogodkov je brezplačen.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sng-nova-gorica-vabi-na-premiero-predstave-na-spletu