Nova e-razstava Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! Teden slovenske drame – 50 let

Avtor: SLOGI, STA

V Slovenskem gledališkem inštitutu (Slogi) so se odločili, da bodo del gledaliških gradiv, ki so jih pripravili za razstavo Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! Teden slovenske drame - 50 let, ki je bila v Gradu Khislstein v Kranju odprta od maja do oktobra, ponudili na spletu. Na e-razstavi bodo med drugim predstavljeni nagrajenci festivala.


Fotografija: Miško Kranjec, Delo, 10. 2. 1982, arhiv SLOGI – Gledališki muzej.

Gledališčniki radi rečejo, da je vsaka premiera – še zlasti pa krstna uprizoritev – slovenskega dramskega besedila za gledališče praznik. In zato je letošnje leto za slovensko gledališče praznično – praznovali naj bi jubilejni 50. Teden slovenske drame. Žal pa so bili organizatorji zaradi epidemije novega korona virusa primorani odpovedati festival, odpadli pa so tudi številni načrtovani vzporedni dogodki in prireditve.

Za polstoletno obletnico so Prešernovo gledališče Kranj, SLOGI – Gledališki muzej in Gorenjski muzej v sodelovanju s 3. programom Radia Slovenija pripravili pregledno razstavo o festivalu. Na ogled je bila od maja do začetka oktobra v Gorenjskem muzeju v Kranju. Žal si jo je iz znanih razlogov ogledalo veliko manj obiskovalcev, kot bi si želeli. Zato vsaj del gledaliških gradiv, ki so jih uporabili na »fizični« razstavi, predstavljajo na spletu, v okviru e-razstave Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! Teden slovenske drame – 50 let. Pripravila jo je mag. Tea Rogelj višja kustosinja iz SLOGI – Gledališkega muzeja in v njej zajela utrinke s festivala, Grumove nagrajence, prejemnike nagrad za mladega dramatika, uprizoritve, ki so prejele veliko oz. Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev festivala ter nagrado občinstva, ob tem pa vključila izbor festivalskih plakatov.

Postavitev o 50 letih Tedna slovenske drame, ki so jo poimenovali Dogodek je tu, dogodek imate v mestu!, je bila v Gorenjskem muzeju na Gradu Khislstein odprta od 18. maja, uradno pa so jo odprli 20. junija. Razstava je obiskovalce popeljala v bogato zgodovino festivala in njegov postopni razvoj, hkrati pa ponudila vpogled v zgodovino Kranja, saj je bilo mesto ves čas vpeto vanj.

Na razstavi so bili posebej predstavljeni Grumovi nagrajenci in njihova nagrajena dramska besedila. Na vpogled je bila žlahtnost slovenskih dramskih besedil, ki se ravno zaradi Tedna slovenske drame in vizije širjenja slovenske dramske besede vse večkrat igrajo tudi na tujih gledaliških odrih, so ob tedanjem odprtju razstave sporočili iz Gorenjskega muzeja.

Gorenjski muzej je to vsebino dopolnil s pregledom dogajanja v Kranju in njegovi okolici v zadnjih petih desetletjih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-e-razstava-dogodek-je-tu-dogodek-imate-v-mestu-teden-slovenske-drame-50-let