Ristanc

Avtor: KUD France Prešeren

Vrhunski umetniški dogodek, ki združuje sodobni ples, vrteči se derviš, lutke, video, sodobno poezijo in perzijsko glasbo (kamancheh).


foto Arhiv KUD France Prešeren

Sence, odsevi, zrcaljenje. Sestavljanka segmentov, ki se stika kot razstavljena paradigma naših biti skozi igro ristanc. Potovanje in preobrazba (geo)grafičnega znaka v črko, besedo, pesem, ristanc, človeško bitje.

Perzijski glasbenik kot čarovniški mojster odkriva pesem lutki, ki jo vsrka v njeno vesolje in ustvari surrealno popotovanje govorjene/pisane besede. Kot pot bitja k svojemu centru z igro ristanc.

V predstavi se prepleta več medijev:

Dela romunske gledališke režiserke None Ciobanu obsegajo klasične in sodobne interpretacije, ki vključujejo tako fizično gledališče in vizualni imaginarij kot tudi site-specific projekte uprizorjenih v priznanih evropskih in ameriških gledališčih.

V Kazematah je na ogled tudi prostorska videoinstalacija, ki namiguje na potovanja v svet, ki ga posreduje število sedem. Prostor, viden skozi polja igre ristanc, odkriva in raziskuje vsakodnevne realnosti Bližnjega vzhoda. Sprehajanje skozi dualnosti kot sakralno/posvetno, realno/imaginarno, tragično/komično, deklica/starec, panteon/amfiteater, puščava/mesto nam skozi zgodbe v prostoru igre zarisuje pripovedovalec, za katerega ni jasno ali samo zapisuje ali tudi ustvarja posredovano realnost. V prostor slike vzpostavlja in briše logičnost sveta, katerega želimo skozi sledenje dekodirati. Namesto naracije, zgodbe, podoživimo stike med podobami posredovane realnosti, ki nadomešča realno pokrajino z umeščenostjo nas samih v potovanje med like, ki se odkrivajo v virtualnem polju instalacije. Vendar liki; kot zavzeta deklica z branjem knjige, so realni, koze pri mesarju so (bile) žive. Mogoče pa je vse to zgodba našega pripovedovalca, snov, iz katere se rojeva pisana beseda, ali obratno. Vendar, ne glede na vrstni red, beseda kot živo kaligrafsko telo vpeljuje neizbrisljivo sled.

Ljubljanski grad, Kazemate, 5., 6., 7. julij, ob 20.30 uri

Vstopnice so na voljo v INFO centru na Ljubljanskem gradu, na prodajnih mestih Eventima in na www.ljubljanafestival.si. Cena vstopnice je 20 EUR.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ristanc