Na ta veseli dan kulture pestra ponudba gledaliških predstav in aktivnosti na spletu

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

3. decembra, na rojstni dan Franceta Prešerna, v številnih kulturnih ustanovah potekajo dogodki pod motom Ta veseli dan kulture. Številna slovenska gledališča so v času zaprtja svojo dejavnost preselila na splet, na portalu SiGledal pa smo pripravili pregled današnjih dogodkov.


V SNG Drama Ljubljana vabijo k ogledu predstave Ko sem bil mrtev avtorja Ernsta Lubitscha v režiji Diega de Bree. Predstavo si lahko ob 20.00 ogledate na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana.

Zelo pestro ponudbo so pripravili v SNG Maribor. Na YouTube kanalu SNG Maribor si boste lahko ogledali Malomeščansko svatbo Bertolta Brechta v režiji Mateje Koležnik, Nevarna razmerja Choderlosa de Laclosa in Christopherja Hamptona v režiji Aleksandra Popovskega, Mojstra in Margareto Mihaila Bulgakova v režiji Janusza Kice in predstavo za otroke Janko in Metka Andreja Rozmana - Roze v režiji Roberta Waltla. Za ljubitelje opere bodo predvajali posnetka predstav Umberta Giordana Andrea Chénier v režiji Sarah Schinasi in Simon Boccanegra Giuseppeja Verdija v režiji Arnauda Bernarda, za ljubitelje baleta pa mojstrovino Edwarda Cluga Peer Gynt, balet Adolpha Adama Gusar v koreografiji Aivarsa Leimanisa in sodobnoplesno predstavo Cantata v koreografiji Maura Bigonzettija.

Na YouTube kanalu Mestnega gledališča ljubljanskega si boste ob 20.00 lahko ogledali posnetek predstave Menjava straže avtorja in režiserja Nejca Gazvode.

V Prešernovem gledališču Kranj bodo ta veseli dan kulture proslavili s posnetkom predstave Naš razred Tadeusza Słobodzianeka v režiji Nine Rajić Kranjac, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj in Mini teatrom. Posnetek bo na ogled na YouTube kanalu Prešernovega gledališča Kranj.

V Gledališču Celje danes ob 20.00 vabijo k ogledu posnetka komedije Vsak glas šteje avtorice Ize Strehar v režiji Ajde Valcl. Predstavo si bo mogoče ogledati na tej povezavi.

Za vse operne in baletne navdušence bo danes ob 19.30 na YouTube kanalu SNG Opera in balet Ljubljana na ogled sklop miniatur različnih slogov in področij, od petja, plesa do instrumentalnih skladb. Izbor sta uredila Marko Hribernik in Peter Đorčevski.

Ljubitelji lutk si lahko danes ogledate predstavo Zajčkova hišica pisateljice Anje Štefan v režiji Martine Maurič Lazar. Predstava v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana je dostopna na spletni strani gledališča.

Na YouTube kanalu in Facebook strani Gledališča Koper si danes lahko ogledate posnetek predstave Mehurčki, ki je nastala po besedilih Otona Župančiča, režiral pa jo je Jaka Ivanc.

Danes ob 20.00 bo na Facebook strani Plesnega teatra Ljubljana na ogled posnetek plesnega performansa Tridekada avtorja Igorja Sviderskega.

K sodelovanju v spletnih aktivnostih danes vabi tudi Slovenski gledališki inštitut - Gledališki muzej. Na spletni strani inštituta se lahko udeležite virtualnega sprehoda po stalni razstavi Hoja za gledališčem - Od jezuitov do Cankarja, dostopate lahko do gledaliških delovnih listov ter preizkusite svoje znanje o gledališču in rešujete spletne raziskovalne naloge.

Seveda ste vabljeni tudi k ogledu posnetkov predstav in drugih aktivnosti, ki jih gledališki producenti tudi sicer ponujajo na spletu. Informacije o njih lahko najdete na njihovih spletnih straneh in na družbenih omrežjih, zbrane pa so tudi v napovedniku na portalu SiGledal. Na portalu smo v času zaprtja gledališč uvedli dve novi rubriki. V rubriki Pismo mojemu igralcu gledalci in gledalke pišejo gledališkim ustvarjalcem in delavcem ter jim tako sporočajo, da jih pogrešajo in komaj čakajo, da se bodo vrata gledališč ponovno odprla. Doslej je na portalu objavljenih že 82 pisem. V rubriki Zapisi iz brloga pa ustvarjalci gledališča pišejo o svojem občutenju časa, v katerem živimo, in o tem, kako doživljajo prekinitev stika z gledalci.

Vabljeni k ogledu in branju na ta veseli dan kulture!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ta-veseli-dan-kulture-pestra-ponudba-posnetkov-gledaliskih-predstav