Mineva 120 let od smrti irskega književnika Oscarja Wilda

Avtor: STA

Mineva 120 let od smrti irskega pisatelja in dramatika Oscarja Wilda. Bil je pomemben predstavnik dekadence in razvpit dandy. Med njegova najbolj znana dela sodijo roman Slika Doriana Graya, poetična drama Saloma, komedija Važno se je imenovati Ernest in zbirka pravljic Srečni kraljevič in druge zgodbe.


Oscar Wilde / Foto: Pixabay

Oscar Wilde se je rodil 16. oktobra 1854 v irskem Dublinu očetu zdravniku in materi pesnici. Že v mladosti se je zanimal za umetnost. Sprva je študiral na dublinski univerzi Trinity, nato pa še na Univerzi v Oxfordu. Wilde je ob leposlovju pisal tudi umetnostne in literarne kritike ter objavljal v različnih britanskih mesečnikih.

Za Wildeovo dramatiko je značilno dekadentno slikanje okolja in oseb, v katerem se paradoks prepleta z moralno tendenco, estetski senzualizem pa z navideznim cinizmom. Višek je Wildeova dramatika dosegla v Salomi, napisani najprej v francoščini in šele kasneje prevedeni v angleščino. Kot kulten je obveljal tudi roman Slika Doriana Graya, v katerem je avtor obravnaval estetska in moralna vprašanja novoromantičnega individualizma, piše v Albumu svetovnih književnikov.

Wilde, ki je pisal tudi pesmi in pripovedno prozo različnih zvrsti, je bil gmotno dobro preskrbljen, zato se je lahko predajal razkošnemu, bohemskemu življenju. Povsod je bil cenjen in želen gost. Izstopal je po provokativnem slogu oblačenja, ki je izhajal iz potrebe, da se predaja čutnim užitkom in se obdaja z lepimi stvarmi. Rad je tudi dobro jedel in se družil z lepimi in kultiviranimi ljudmi.

Leta 1884 se je Wilde poročil s hčerko premožnega odvetnika Constance Lloyd. Leta 1895, ko je bil literat zaradi obtožbe o homoseksualnih nagnjenjih dve leti zaprt, ga žena kljub vsemu ni zapustila. Po prestani kazni se je preselil v Francijo, žena pa mu je določila nizko rento. Leto po njegovem odhodu je umrla ter mu zapustila mladoletna sinova.

Po obsodbi je Wilde izgubil ves ugled in slavo. V poslednjih letih življenja se je večkrat preselil, umrl pa je v Parizu, 30. novembra 1900, za posledicami meningitisa. Pokopan je na pariškem pokopališču Pere Lachaise.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mineva-120-let-od-smrti-irskega-knjizevnika-oscarja-wilda