Nagrada za prispevek k alternativni sceni v Mariboru Renatu Volkerju

Avtor: STA

Na sobotni spletni Gala podelitvi ZIZ nagrad so nagrado za pomemben doprinos k oblikovanju alternativne uprizoritvene scene v Mariboru podelili performerju Renatu Volkerju. Organizatorji ZIZ festivala so ob tem ugotavljali, da mariborska alternativna uprizoritvena scena tudi letos ne popušča.


Foto: Pixabay

Z Gala podelitvijo ZIZ nagrad se je zaključil drugi festival mariborske alternativne gledališke produkcije, ki je prilagojeno trenutnim razmeram v državi potekal na spletnih medijih in radijskih frekvencah.

 "V kolektivu z zadovoljstvom ugotavljamo, da nam je v vseh teh letih dogodek uspelo pripeljati do točke, ko lahko Galo ZIZ označimo za kulturni dogodek z dodano vrednostjo, tudi v za performativno umetnost neugodnih razmerah," je ob zaključku izpostavila umetniška vodja Kolektiva ZIZ in producentka festivala Barbara Polajnar.

 "V kolektivu na področju družbeno angažiranega gledališča odpiramo tematike, ki so pereče in pomembne tukaj in zdaj. Mariborska alternativna gledališka scena se razvija iz leta v leto in je vedno bolj pestra, zato želimo, da se po svoji poti, skupaj s kolektivom ZIZ, razvija še naprej," je dodala v sporočilu za javnost po zaključku festivala.

Pomen vztrajnosti in borbe pri alternativnem gledališkem ustvarjanju je poudaril tudi letošnji slavnostni govornik Miha Bezeljak. Kot je dejal, je ključno, da se zdaj, ko se kultura sooča s številnimi omejitvami, umetniško ustvarjanje ne preneha. Prav s kakovostnim in raznovrstnim ustvarjanjem namreč odgovarjamo na vulgarno vprašanje, zakaj kulturo sploh še potrebujemo, je menil.

Zaradi trenutnih razmer je bil izmed nagrad podeljen le ZIZ prstan, nagrada za pomemben doprinos k oblikovanju alternativne uprizoritvene scene v Mariboru.

Letošnji prejemnik je Renato Volker, ki je v govoru ob prejemu ZIZ prstana v svojem slogu povedal: "Komu drugemu pa bi ga lahko dali? Pa skromnost na stran. V iztekajočem letu sem bil inspiracija sebi in drugim. Težko je prešteti performanse, akcije in javna pojavljanja, tako v medijih, kot v živo. Še težje preštejem kazni, ki mi jih je zato napisala policija. Underground je končno postal mainstream. Ta prstan mi pomeni vse, razen tistega, kar mi ne. To je spodbuda za nadaljnje delo in naslednji prstan drugo leto, saj imam zaenkrat še obe roki." 

Kolektiv ZIZ se je vzpostavil leta 2013 in od svojega začetka deluje pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže. Aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in z avtorskim ustvarjanjem političnih predstav preizprašuje razmerja moči v družbi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrada-za-prispevek-k-alternativni-sceni-v-mariboru-renatu-volkerju