Virtualna premiera otroške predstave Janko in Metka

Avtor: SNG Nova Gorica

SNG Nova Gorica je pred novo premiero v sezoni 2020/21, ki pa bo izjemoma potekala po spletu. Spremljanje predstave na ekranu nikakor ne more nadomestiti doživljanja v gledališki dvorani, a zaradi izrednih razmer, ki onemogočajo gledalcem obisk javnih prireditev, bodo v soboto, 28. novembra 2020, ob 18.00 predstavo Janko in Metka neposredno prenašali preko spleta.


Foto: Damir Ipavec

Posebnost predstave za predšolske otroke in prvo triado je ta, da v njej liki ne govorijo. Več prostora je za igralčevo telo, gib, glasbo in vizualno podobo. Predstavo režira Andrej Jus, ki je v Novi Gorici že uspešno postavil Grenke sadeže pravice, prvo uprizoritev na novem malem odru, in koncert poezije Postani obcestna svetilka (Srečko Kosovel).

V naslovnih vlogah odrske priredbe pravljice bosta nastopila Žiga Udir in Anuša Kodelja, nova članica ansambla SNG Nova Gorica. 

Režiser Andrej Jus je o predstavi, zasnovani kot potovanje, zapisal: »Ta pravljica je nekakšen 'road trip', iniciacijsko popotovanje. Dogajanje poganjata dva temeljna človekova strahova: strah pred zapuščenostjo in strah pred požrtjem. Strahova sta med seboj povezana. 'Biti zapuščen' pomeni, da nisi bil dovolj pomemben za drugega, da bi te potrdil v tem, kar si. Kdor odrašča s tem, da ga starši ne vidijo takšnega, kakršen je, ampak ga gledajo skozi svoje želje in pričakovanja, se bo težko izognil temu, da ne bi bil požrt, saj ne bo mogel razviti resničnega sebe. Sam se kot starš trudim prepoznati, kdaj otroka nehote, po pomoti 'požrem' ali 'zapustim'. Po drugi strani pa sem tudi sam iz svoje 'hiške v gozdu' kot otrok izšel malo požrt in malo zapuščen ...«

Janko in Metka je ena najbolj znanih evropskih pravljic, na katero se lahko gleda kot na metaforo človeškega odraščanja – njegove poti skozi življenjsko pomembne situacije ali spremembe. Kar je ustvarjalce predstave zanimalo pri uprizarjanju te stare pravljice, je njen naboj »potovanja«. Junaka gresta na pot kot otroka, vrneta pa se kot mlada ženska in moški. Njuna preobrazba iz šibkih otrok v močna posameznika je povzročila, da zlobe ni več, ker sta postala močnejša od nje.

Ob tem dogodku so se v SNG Nova Gorica spomnili prvega neposrednega prenosa gledališke predstave preko spleta v Sloveniji, ki ga je pripravilo Primorsko dramsko gledališče. Pred dobrimi dvajsetimi leti, 28. septembra 2000, so prenašali premiero predstave Tistega lepega dne preko spletnih strani, neposredni prenos pa je bil predvajan tudi na slovenski razstavni prostor na svetovni razstavi EXPO 2000 v Hannovru v Nemčiji. Prenos je bil pripravljen v sodelovanju s podjetjema ARCTUR iz Nove Gorice in TV PIKA iz Ljubljane, ki sta poskrbeli za tehnično izvedbo. Predstavo so spremljale štiri kamere v dvorani, signal je preko mešalne mize potoval v za to pripravljeni računalnik, digitalizirana slika in zvok sta po treh ISDN linijah potovala v Ljubljano, kjer sta preko strežnika TV PIKE kot quicktime datoteka našla pot v svetovni splet. Statistika obiska je pokazala, da so premiero predstave Tistega lepega dne spremljali obiskovalci spleta iz Hrvaške, Italije, Avstrije, Estonije, Kanade, ZDA, Avstralije, Argentine in celo Japonske.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/virtualno-premiero-otroske-predstave-janko-in-metka