Slogi objavil cikel pogovorov z nominiranci za Grumovo nagrado

Avtor: STA / SLOGI

Na spletni strani Slovenskega gledališkega inštituta (Slogi) in kranjskega gledališča so na ogled vsi pogovori, ki so jih opravili z letošnjimi avtorji besedil, nominiranih za nagrado Slavka Gruma. Danes so dodali še pogovor s prejemnico nagrade za mlado dramatičarko Varjo Hrvatin, nagrajeno za besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov.


Kljub odpovedi festivala 50. Teden slovenske drame "se pomembnima festivalskima dogodkoma, dnevu nominirancev in večeru Tedna slovenske drame, nismo želeli povsem odpovedati", so zapisali v Slogiju, kjer so zato z avtoricami in avtorjem besedil, ki so bila nominirana za nagrado Slavka Gruma 2020 posneli pogovore.

Objavljati so jih začeli 9. novembra, danes pa so še pogovor s prejemnico nagrade za mladega dramatika. Minuli teden so objavili tudi pogovor z letošnjo dobitnico nagrade Slavka Gruma Tjašo Mislej, ki je nagrado prejela za besedilo Naše skladišče. Vse pogovore je vodila Ana Perne iz Slogija, pripravili pa so jih v sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj in Layerjevo hišo.

Dan nominirancev na Tednu slovenske drame je dogodek, namenjen celostni predstavitvi besedil, ki jih žirija nominira za nagrado Slavka Gruma za najboljše novo izvirno slovensko dramsko besedilo. Običajno ga sestavljajo bralne uprizoritve nominiranih besedil in vodeni pogovori o njih. Večer Tedna slovenske drame je z bralno uprizoritvijo in s pogovorom posvečen nagrajenemu besedilu oziroma prejemniku ali prejemnici nagrade za mladega dramatika oziroma mlado dramatičarko. Dogodka že tradicionalno potekata v sodelovanju kranjskega gledališča, Slogija in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.

Letos je žirija v sestavi Matej Bogataj (predsednik), Srečko Fišer in Amelia Kraigher med 41 besedili za nagrado Slavka Gruma nominirala dela Izkoristi in zavrzi me Ize Strehar, Naše skladišče Tjaše Mislej, rabljena roba Simone Semenič, Sedem dni Katarine Morano in Žige Divjaka ter Vse OK Simone Hamer.

Žirija je že spomladi odločila, da med nominiranimi besedili letošnjo nagrado Slavka Gruma za novo izvirno slovensko dramsko besedilo prejme Tjaša Mislej za Naše skladišče. Obenem pa je med 16 besedili nagrado za mladega dramatika namenila Varji Hrvatin.

Kot je v obrazložitvi zapisala komisija, njena igra ni igra v pomenu odrskega poosebljanja, je razumska, kombinatorna igra. Bralec naj bi bil sostorilec pri pripovedi, ki je deklarativno avtobiografska, izkustvena, prvoosebna, jaz-drama. Poudarek se od ludističnega elementa premakne v psihološko analitičnega, jaz se razsredišči, postane dialektičen, v sebi izkaže željo biti drug, kakor bi govoril: "Hočem biti, kot me hočeš ti."

Uprizoritev besedila Vse se je začelo z golažem iz zajčkov je bila tudi del načrtovanega spremljevalnega programa 50. Tedna slovenske drame, ki bi se moral v Kranju začeti 27. marca in s podelitvijo nagrad zaključiti 6. aprila. Vendar so festival zaradi epidemije novega koronavirusa najprej prestavili, nato pa odpovedali.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slogi-objavil-cikel-pogovorov-z-nominiranci-za-grumovo-nagrado