V Kragujevcu nagradili predstavo LGL Nekje drugje

Avtor: STA

Predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Nekje drugje v režiji Tina Grabnarja je na mednarodnem lutkovnem festivalu Zlata iskra, ki je pred dnevi potekal v srbskem Kragujevcu, prejela dve nagradi. Žirija je za igralsko stvaritev nagradila Asjo Kahrimanović Babnik, obenem pa je bila predstava nagrajena tudi za vizualno podobo.


Foto: Jaka Varmuž

Kot je zapisala žirija, "Asja Kahrimanović Babnik s svojo neposrednostjo v igralskem izrazu in z umirjenimi sredstvi predstavlja krhko emotivnost deklice, ki se je znašla v srcu vojne".

Predstava Nekje drugje avtorjev Grabnarja, Zale Dobovšek, Nine Šoral in Asje Kahrimanović Babnik je animirana pripoved s kredno risbo. Pripoveduje o deklici, ki se znajde v osrčju vojne. Gledalec skozi dekličine oči spremlja spreminjajoče se mesto, polno grozot, nasilja, strahu, pa tudi upanja. Mesto preletavajo grozeča letala, ulice so izpraznjene, hrane v trgovini ni več. Šola je zaprta. In vsake toliko se čisto blizu zaslišijo streli. Deklica želi oditi v deželo, kjer bi ji lahko bilo lepše. Oditi želi nekam drugam, daleč stran od vojnih grozot, piše v opisu predstave.

Nekje drugje je pretresljiva zgodba o nesmiselnosti vojnih grozodejstev iz otroške perspektive. "Šele v tej perspektivi lahko do konca dojamemo nesmiselnost vojne. Ker je takšna tema kočljiva in boleča, velikokrat ostane zamolčana. Vendar je o njej nujno spregovoriti prav najmlajšim," so zapisali v LGL.

Uprizoritev, ki je premiero doživela maja leta 2017, vključuje vrsto sodobnih tehnoloških pristopov k lutkovnemu gledališču. Klasična lutkovna animacija se prepleta s prostorskimi video projekcijami in virtualnim risanjem. Igralka-animatorka na vrtečo se mizo riše okolje, po katerem pohajkuje deklica. S kredo riše hribovito pokrajino, visoke nebotičnike in srhljive vojake. Gre za preprosto črtno risbo, ki v predstavi čudežno oživi. Avtor likovne podobe je Matija Medved.

Predstava Nekje drugje je del projekta BiTeater, ki se odpira predvsem eksperimentalnemu ustvarjanju ter interdisciplinarnemu združevanju različnih polj umetnosti z namenom iskanja novih uprizoritvenih možnosti na področju lutkovnega gledališča.

Na festivalu, ki je potekal med 18. in 20. novembrom, so poleg LGL sodelovala še gledališča iz Češke, Bosne in Hercegovine in Srbije. Iz Slovenije se je predstavilo še Lutkovno gledališče Maribor s predstavo Čarovnik barv, je razvidno iz festivalskega programa.

Zaradi epidemioloških razmer je bila izvedba festivala močno okrnjena, predstave pa so si gledalci ogledali prek spleta, so še sporočili iz LGL.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novi-nagradi-za-predstavo-nekje-drugje