Z razglasitvijo zmagovalcev zaključek virtualnih Čufarjevih dni

Avtor: STA

Z razglasitvijo prejemnikov Čufarjevih plaket se bodo danes na Jesenicah zaključili tradicionalni, že 33. Čufarjevi dnevi. Ti so letos zaradi epidemiološke situacije potekali v virtualni obliki. Gledalci so si predstave ljubiteljskih gledališč, ki jih je v program izbral selektor Anže Virant, lahko ogledali na spletu in zanje tudi glasovali.


Tudi današnji zaključek festivala ljubiteljskih gledališč bo virtualni. Gledališče Toneta Čufarja Jesenice bo pripravilo videoposnetek obrazložitve nagrad. Festivalske nagrade in plakete pa bodo prejemniki prejeli po pošti.

33. Čufarjevi dnevi so se začeli 14. novembra, na 115. obletnico rojstva jeseniškega pesnika, pisatelja in dramatika Toneta Čufarja. Vsak festivalski dan do 19. novembra je bila preko Youtube kanala jeseniškega gledališča na ogled ena od šestih predstav, ki jih je kot najboljše izmed 22 prijavljenih izbral letošnji selektor, dramaturg in animator Anže Virant.

Gledalcem predstav je bila na voljo elektronska glasovnica za izbor najboljše predstave po mnenju publike. Tričlanska strokovna žirija v sestavi Bojan Maroševič, Maja Gal Štromar in Rok Andres pa je odločala od prejemniku plakete za najboljšo žensko in moško vlogo ter o prejemniku nagrade za najboljšo predstavi v celoti.

Kot je o organizaciji festivala povedala direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole, so se kljub temu, da festival zaradi epidemiološke situacije ni mogel potekati v živo, odločili, da ga izpeljejo. Prepričana je, da ljudje v tem času potrebujejo kulturo. To se je pokazalo tudi s tem, da si je predstave prek spleta ogledalo precejšnje število ljudi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-razglasitvijo-zmagovalcev-zakljucek-virtualnih-cufarjevih-dni