Watching others / Gledati druge odpira gledališki festival Zlati lev

Avtor: SNG Maribor

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri, v petek, 2. julija 2010, s predstavo Edwarda Cluga in Milka Lazarja Watching others / Gledati druge odprl Mednarodni festival komornega teatra Zlati lev, ki letos že enajstič pod umetniškim vodstvom režiserja Damirja Zlatarja Freya poteka med 2. in 11. julijem v hrvaškem Umagu.


foto Damjan Švarc

Vodja mariborskega Baleta, koreograf Edward Clug o predstavi pravi: »Naslov Watching others – Gledati druge ne namiguje na proces opazovanja, ampak na univerzalne principe uprizoritvenih umetnosti. Moj namen ni poudarjati ali spreminjati vsesplošnega gledališkega principa in odnosa, ampak opozoriti na detajle v ustvarjenih situacijah, usmeriti pozornost na to, kar me najbolj zanima – na človeško telo. Seveda je v ospredju ples, gib, ki je moje prvotno in primarno izhodišče, hkrati pa človeško telo še bolj raziskujem, ga še bolj seciram. Osnova tako glasbe kot situacij, ki nastajajo na odru, je valovanje surrealističnih momentov in realnosti.«

Plešejo Branka Popovici, Catarina de Meneses, Demetrius King, Dénes Darab, Evgenija Koškina, Gaj Žmavc, Ines Petek, Matjaž Marin, Olesja Hartmann, Sytze Jan Luske, Tijuana Križman in Tiberiu Marta. Glasbo izvaja Bojan Gorišek. Scenograf je Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, asistent koreografa Matjaž Marin.

foto Damjan Švarc

V tekmovalnem sporedu 11. mednarodnega festivala Zlati lev se za grand prix poteguje deset predstav iz Hrvaške, Črne gore, Makedonije in Slovenije. Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo s predstavo Patricka Marberja Od blizu v režiji Dina Mustafića na sporedu v petek, 9. julija.
 
Žirijo festivala sestavljajo teatrologinja Mani Gotovac, predavateljica zagrebške Akademije za dramsko umetnost dr. Sibila Petlevski in ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš, ki bodo podelili grand prix za najboljšo predstavo in tri nagrade, za katere se enakopravno potegujejo vsi elementi predstav. Glasovanje občinstva bo nadziral hrvaški igralec Hrvoje Klobučar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/watching-others-gledati-druge-odpira-gledali%C5%A1ki-festival-zlati-lev