Začenja se novembrska spletna izdaja CoFestivala

Avtor: STA

Letošnji mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, ki ga bo določala tema Ojačevalci glasov, bo izveden v dveh delih - letos novembra in aprila prihodnje leto. Od danes do 25. novembra bo niz dogodkov potekal v spletni obliki. Med drugim bodo predstavili plesalki Valesko Gert in Anno Halprin ter koncerta Iva Dimcheva in Sainkho Namtchylak.


Tema letošnjega dvodelnega festivala je Ojačevalci glasov. Soproducenti in sokuratorji iz CUK Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija so pojasnili, da "sodobni ples v svojih dobrih primerih nikoli ni bil utišani podložnik in je vselej imel svoj specifični glas".

"V razmerah in okoliščinah, ko se je zaradi pandemije politika pretvorila v koreografinjo, ko je razmaknila razdalje med telesi, preprečila dotik in ustvarila družbene partiture s telesnimi scenariji, kakršnim doslej še nismo bili priča, smo se na CoFestivalu odločili ples nastaviti 'na glas'. Zelo naglas. Zdaj ko si v disciplinarnih koreografijah po mestnih ulicah znamo utelesiti delček svobode, kakor da bi udejanjali užitek v inventivnih plesnih partiturah, so nemara izpolnjeni pogoji, da lažje razumemo, kdo ali kaj so resnični ojačevalci naših glasov," piše v sporočilu za javnost.

Organizatorji CoFestivala med 20. in 25. novembrom načrtujejo niz spletnih dogodkov preko Zooma in platforme DICE. Festivalsko dogajanje bo začel dvodnevni umetniški atelje na temo Ojačevalci glasov. Avtorji koncepta so Irena Tomažin Zagoričnik, Rok Vevar in Jasmina Založnik.

V programu bodo predstavili tudi izjemni umetnici s področja sodobnega plesa - nemško plesalko in performerko Valesko Gert ter ameriško koreografinjo in plesalko Anno Halprin. Obe sta v svoj plesni opus med drugim vpletali specifične rabe glasu, na sporedu pa bosta dokumentarna filma o njiju.

Potekal bo tudi živi spletni prenos koncertov Iva Dimcheva in Sainkho Namtchylak, na sporedu pa bodo še predstava v nastajanju nemškega koreo-vizualnega tandema Wilhelm & Groener in učna plesna ura z Natašo Živković. Na spletni izdaji bodo predstavili tudi rezultate dela treh raziskovalnih skupin, ki se s problematiko plesa in koreografije ukvarjajo od septembra.

Drugi del CoFestivala s predstavami v živo je prestavljen v april 2021, še piše v sporočilu za javnost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacenja-se-novembrska-spletna-izdaja-cofestivala