Peti Evropski dan gledalcev letos kot spletni dogodek

Avtor: Plesni Teater Ljubljana

Naj o umetnosti spregovorijo tisti, ki so njeni opazovalci.


Foto: Afonso Sousa

Na Evropski dan gledalcev bo 15 gledalcev iz 15 različnih držav pred vsem svetom spregovorilo o tem, kako jih je zaznamovala in spremenila določena izkušnja z umetniškim delom ali umetnostjo. Vsak izmed njih bo imel 5 minut časa, da z gledalci oziroma poslušalci deli, kaj od umetniškega trenutka je za vedno ostalo z njim.

21. novembra 2020 ob 17h bo dogodek predvajan na vseh platformah projekta collectionofspectators.com pa tudi na platformah partnerjev projekta.

»Umetnost me je rešila, dala mi je nekaj, čemur pripadam, zaradi nje sem odkrila svet in druge. S spoznavanjem drugih umetnikov sem si nabirala znanje in odkrila nove perspektive. Spremenila me je. Želela sem si biti kot umetniki, videti njihov celotni opus, jih spoznati, zbrati, obdržati. Bil je odlomek, trenutek v pesmi, film, razstava, knjiga, predstava, ki je za vedno ostala z mano. Kaj je bil ta trenutek za vas? Kateri filmski prizor ali gledališka predstava, kateri odstavek v knjigi, kateri predmet na razstavi vas je spremenil, se vas je dotaknil in ga niste nikoli pozabili? Kaj ste obdržali v sebi od tistega umetniškega trenutka?« se glasi vprašanje umetnice Raquel André vsem gledalcem tega sveta.

Spletni dogodek je del širšega projekta z naslovom Zbirka gledalcev. Slednji je četrti v vrsti zbirateljskih projektov portugalske ustvarjalke Raquel André. Celotna serija Zbirke ljudi zaobjema Zbirko ljubimcev (tistih, ki ljubijo), Zbirko zbirateljev (tistih, ki zbirajo spomine), Zbirke umetnikov (tistih, ki ustvarjajo) in Zbirke gledalcev (tistih, ki so priče). V vsakem mestu, ki ga obišče, zbere dodatne ljudi. Iz teh individualnih srečanj ustvarja predstave, performanse, konference, knjige in razstave ter tako ustvarja svoj lasten arhiv minljivega.

Na participatorni spletni strani collectionofspectators.com nastaja arhiv gledalcev in njihovih izkušenj z umetnostjo. Projekt se osredotoča na izkušnjo gledalcev ter daje glas njihovim pripovedim in umetniškim prispevkom. Dvakrat na teden ima od 20. oktobra dalje prek odprtih pozivov s pravili vsakdo možnost sodelovanja, s čimer se polni spletna stran, ki postaja živ arhiv.

Na evropski dan gledalcev 21. novembra bo prenos projekta v živo. Gledalci bodo imeli možnost izvedbe navodila preko video kamere, torej bodo kot gledalci postali nastopajoči in spregovorili o svojih izkušnjah z umetnostjo. Hkrati bodo lahko sodelovali tudi dejanski gledalci spletnega dogodka in delili svoje izkušnje o tem, kar tisti hip opazujejo.

Raquel André (rojena leta 1986 na Portugalskem) je magistrirala iz uprizoritvenih umetnosti na Zvezni univerzi v Riu de Janeiru (Brazilija) pod mentorstvom Eleonor Fabião in s štipendijo fundacije Calouste Gulbenkian (2014–2016). V obdobju 2006–2009 je študirala gledališko umetnost na Fakulteti za gledališče in kino v Lizboni. Sodelovala je s številnimi portugalskimi režiserji in umetniki, kot na primer v predstavah NO Digital in Last e Turbolento, ki sta gostovali na Portugalskem, v Braziliji, na Kubi in v Argentini. Leta 2011 je opravila petmesečno  pripravništvo pri Cia dos Atores v Riu de Janeiru, ki se je nato razvilo v petletno delo z brazilskim naglasom, kjer je bila asistentka režiserke Bel Garcia pri predstavah Conselho de Classe, Beije Minha Lápide, Matamoros, Inglaterra in Oréstia ter pomočnica kustosa Césarja Augusta v kulturnem centru Galpão Gamboa. Pred kratkim je zaključila magistrsko nalogo o zbirateljstvu v uprizoritvenih umetnostih, ki govori o zbiranju tistega, kar je nemogoče zbirati. Njena prva dva projekta sta Zbirka ljubimcev (2015) in Zbirka zbirateljev (2016), ki predstavljata začetek njene obsedenosti z zbirateljstvom ljudi. Obe predstavi sta nastali v koprodukciji gledališča Teatro Nacional D. Maria II.

Evropski dan gledalcev je osrednji dogodek programa BeSpectative2!, ki povezuje 19 partnerskih organizacij iz različnih evropskih držav. Skozi vse leto skupaj ustvarjajo in producirajo različne uprizoritvene dogodke, ki temeljijo predvsem na vključevanju občinstva. Gledalcem dajo besedo in moč pri oblikovanju vsebin programa, postanejo aktivni soustvarjalci in kritični opazovalci uprizoritvene umetnosti na različnih lokacijah po Evropi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/evropski-dan-gledalcev