CoFestival letos z novembrsko spletno in aprilsko živo izdajo

Avtor: STA

Mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, ki ga bo določala kuratorska tema Ojačevalci glasov, bo letos izveden v dveh delih. Med 20. in 25. novembrom bo niz dogodkov potekal v spletni obliki, festival s predstavami v živo pa je prestavljen v april 2021, so sporočili soproducenti iz CUK Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija.


Tema letošnjega dvodelnega festivala je Ojačevalci glasov. Soproducenti in sokuratorji so pojasnili, da "sodobni ples v svojih dobrih primerih nikoli ni bil utišani podložnik in je vselej imel svoj specifični glas".

"V razmerah in okoliščinah, ko se je zaradi pandemije politika pretvorila v koreografinjo, ko je razmaknila razdalje med telesi, preprečila dotik in ustvarila družbene partiture s telesnimi scenariji, kakršnim doslej še nismo bili priča, smo se na CoFestivalu odločili ples nastaviti 'na glas'. Zelo naglas. Zdaj ko si v disciplinarnih koreografijah po mestnih ulicah znamo utelesiti delček svobode, kakor da bi udejanjali užitek v inventivnih plesnih partiturah, so nemara izpolnjeni pogoji, da lažje razumemo, kdo ali kaj so resnični ojačevalci naših glasov," piše v sporočilu za javnost.

Pri CoFestivalu med 20. in 25. novembrom načrtujejo niz spletnih dogodkov preko Zooma in platforme DICE. V programu bodo predstavili izjemni umetnici s področja sodobnega plesa - nemško plesalko in performerko Valesko Gert ter ameriško koreografinjo in plesalko Anno Halprin. Obe sta v svoj plesni opus med drugim vpletali specifične rabe glasu, na sporedu pa bosta dokumentarna filma o njiju.

Potekal bo tudi živi spletni prenos koncertov Iva Dimcheva in Sainkho Namtchylak, na sporedu pa bodo še predstava v nastajanju nemškega koreo-vizualnega tandema Wilhelm & Groener, dvodnevni umetniški atelje na temo Ojačevalci glasov in učna plesna ura z Natašo Živković. Na spletni izdaji bodo predstavili še rezultate dela treh raziskovalnih skupin, ki se s problematiko plesa in koreografije ukvarjajo od septembra.

Med 9. in 13. aprilom 2021 pa organizatorji napovedujejo CoFestival v živo, katerega program so sestavili "z deli hibridnega polja med glasom in sodobno koreografijo". "To se tradicionalno povezuje z eksperimenti umetniških gibanj zgodovinskih avantgard, npr. dadaistov (Umetnost hrupa, Kurt Schwitters), ter s plesnimi eksperimenti nemške plesne umetnice Valeske Gert, ameriških postmodernih koreografinj in koreografov (Yvonne Rainer, Meredith Monk, Kenneth King) in avstrijskih akcionistov (Valie Export)," so pojasnili organizatorji.

Dodali so, da se je teorija glasu hkrati v zadnjih desetletjih razvila tudi pri nas v sklopu ljubljanske lacanovske šole, mednarodno odmevna je bila knjiga Mladena Dolarja O glasu (2003). Pri sestavi aprilskega programa je sicer sodelovala tudi mednarodno uveljavljena plesalka in koreo-vokalistka Irena Z. Tomažin.

Po napovedih bodo na CoFestivalu aprila nastopili švedski Cullberg Ballet s predstavo Poslušalci, koreografinja in vokalistka Alma Soderberg, plesalec in pevec Žigan Krajnčan, britanski duet Jonathan Burrows in Matteo Fargion s tremi predstavami ter nemška plesalka, performerka in koreografinja Jule Flierl s solom Namen imam prepevati. Berlinski kolektiv Maulwerke se bo predstavil z izborom koreo-vokalnih kompozicij, finska umetnica Elina Pirinen pa bo gostovala s skupinsko koreografijo Morska megla, še piše v sporočilu za javnost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/cofestival-letos-z-novembrsko-spletno-in-aprilsko-zivo-izdajo