Grk Zorba v Osijeku

Avtor: Balet SNG Maribor

Gostovanje Baleta SNG Maribor na Hrvaškem


foto Ivan Vinovrški

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo danes, 30. junija 2010, ob 21.00 na Trgu Sv. Trojstva v Osijeku na Hrvaškem v okviru prireditev Osiješkega kulturnega poletja izvedel balet Mikisa Theodorakisa Grk Zorba. V glavnih vlogah bodo nastopili Sergiu Moga (Zorba), Anton Bogov (John), Tanja Baronik (Marina), Marina Krasnova (Hortense) in Matjaž Marin (Yorgos).

10. Osiješko kulturno poletje je največja kulturna prireditev na vzhodu Hrvaške, ki letos poteka od 29. junija do 21. julija. V dobrih treh tednih je na sporedu 39 gledaliških, glasbenih, filmskih, otroških, literarnih in likovnih prireditev. Letošnji program še posebej zaznamuje obisk umetnikov iz Pécsa, Ploiestija, Lozane, Tuzle in Maribora, prijateljskih mest Osijeka.

foto Ivan Vinovrški

Grk Zorba je najprej zaslovel kot roman in pisatelju Nikosu Kazantzakiju prinesel svetovno slavo. Anthony Quinn se je s svojo upodobitvijo naslovnega junaka za večno zapisal v anale filma. Koreograf Lorca Massine pa je zgodbo več kot uspešno prenesel na baletne odre.

Zorba s svojo filozofijo veselja do življenja, očarljivo močjo plesa in vrtoglavim sirtakijem v finalu vedno poskrbi, da pozabimo na vsakodnevne težave, začutimo toploto sončnega Egejskega morja in še na poti domov ponavljamo korake sirtakija.

foto Ivan Vinovrški

Balet Grk Zorba, nastal je 24 let po istoimenskem filmu, je premiero v Slovenskem narodnem gledališču Maribor doživel 17. aprila 2004, od takrat si je predstavo ogledalo 65.000 ljudi tako doma kot na tujem.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/grk-zorba-v-osijeku