Letošnji, 33. Čufarjevi dnevi bodo virtualni

Avtor: STA

Gledališče Toneta Čufarja Jesenice se kljub epidemiološki situaciji letos ne bo odpovedalo izvedbi tradicionalnega festivala ljubiteljskih gledališč. 33. Čufarjevi dnevi, ki se bodo začeli 14. novembra, bodo potekali virtualno. Gledalci si bodo festivalske predstave ogledali preko video povezave, podeljene pa bodo tudi Čufarjeve plakete.


Kot je v zgibanki 33. Čufarjevih dni poudaril predsednik organizacijskega odbora festivala Boris Bregant, so se v času, ko se ves svet bori z nevarnim virusom in se tudi kulturno življenje odvija zelo omejeno, odločili, da najdejo pogojem primerno obliko izvedbe praznika ljubiteljske kulture.

"Če se ne moremo družiti ob ogledu predstav, kar je sicer osnovni namen kulturnih prireditev, to še ni zadosten razlog, da ljubiteljem gledališča ne bi pokazali, da se v Sloveniji ta dejavnost ni ustavila," je poudaril Bregant, ki se mu zdi prav, da tega kulturnega dogodka ne prekinejo.

Kot je pojasnil, že nekaj let ljubiteljska gledališča svoje novosti predstavljajo z video posnetkom, ki selektorju festivala služi za izbiro tekmovalnih predstav. Te posnetke bodo tokrat s soglasjem gledališč predvajali na spletu. Tako si bodo gledalci lahko na domačih računalnikih ogledali izbrane predstave Čufarjevih dni, in sicer bo vsaka na ogled na svoj tekmovalni dan.

Šest tekmovalnih predstav je izmed 22 prijavljenih izbral selektor, dramaturg in animator, Anže Virant. Kot je pojasnil, je biti selektor letošnjega festivala malce drugače, prav tako kot je drugačno tudi število prijavljenih predstav. V program Nova gaz, kjer se predstavljajo mladinske gledališke skupine, je bila verjetno zaradi zmanjšane produkcije gledališč v letošnjem letu prijavljena le ena predstava, zato tega dela festivala tokrat ne bodo izpeljali.

Kot ob ogledu prijavljenih predstav ugotavlja Virant, je kakovost slovenskega ljubiteljskega gledališča na visoki ravni. Pri večini uprizoritev kot režiserji sodelujejo profesionalni gledališki ustvarjalci. Ljubiteljski gledališčniki se poslužujejo zahtevnejših dramskih predlog, postavljajo ambicioznejše predstave, več je tudi eksperimentalnih predstav. Tako tudi ljubiteljsko gledališče noče več samo zabavati, temveč mnogokrat preizprašuje današnji svet, odnose in ideje.

Letošnji izbor prinaša žanrsko raznolike uprizoritve. Festival bo 14. novembra odprla domača gledališka skupina s komedijo Vozi, Miško! Dušana Kovačeviča v priredbi in režiji Gregorja Čušina. Naslednji dan bo sledila Avtorska reciklaža Feydeaujeve komedije Strasti, laži in maček v žaklju v izvedbi Loškega odra in režiji Milana Goloba.

Nato bo 16. novembra na sporedu reinterpretacija Linhartove drame Ta veseli dan ali kaj takega se lahko zgodi samo v Idriji, ki sta jo pripravila Dramatično društvo Idrija in Mala gledališka šola Gimnazije Jurija Vege Idrija v režiji Ane Kržišnik Blažica. Gledališko društvo Cuker teater Portorož pa se bo predstavilo s črno komedijo Jeana Anouilha Orkester v režiji Dejana Spasića.

Tavčarjeva drama Visoška kronika v priredbi in režiji Andreja Šubica ter izvedbi Kulturnega društva Dr. Ivan Tavčar iz Poljan nad Škofjo Loko bo na ogled 18. novembra. Zadnja tekmovalna predstava pa bo 19. novembra avtorska predstava ! Jana Podbrežnika in Luke Piletiča. Festival se bo sklenil 22. novembra z razglasitvijo prejemnikov Čufarjevih plaket.

Predstave bodo gledalcem na voljo preko Youtube kanala gledališča na izbrani datum od 9. do 24. ure. Prav tako bo gledalcem v tem času na voljo elektronska glasovnica za izbor najboljše predstave po mnenju publike. Glasovala bo tudi tričlanska strokovna žirija v sestavi Bojan Maroševič, Maja Gal Štromar in Rok Andres, ki bo odločala o prejemniku plakete za najboljšo žensko in moško vlogo ter o najboljši predstavi v celoti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/letosnji-33-cufarjevi-dnevi-bodo-virtualni