Na Reki premiera hrvaško-francosko-slovenske lutkovne koprodukcije Oh la la

Avtor: STA

V Mestnem lutkovnem gledališču na Reki bo danes hrvaška premiera predstave Oh la la v režiji Mateje Bizjak Petit, ki je koprodukcija reških lutkarjev, ljubljanske Hiše otrok in umetnosti ter Kulturnega centra, Ustvarjalnega centra za otroke Tinqueux. Predstava pripoveduje o otrokovem vsakdanjiku skozi oči otroka.


Foto: Pixabay

Predstava Oh la la temelji na poeziji in gledalcu omogoči, da dobi vtis, o čem razmišljajo majhni tudi malo starejši otroci. V svojem bistvu izhaja iz ideje, da so vsi otroci na svetu enaki. Kljub razlikam in kulturam, običajem in jezikom, vse otroke povezuje nekaj skupnega - igra. Vsi se radi igrajo, ne glede na svojo identiteto in poreklo, je o predstavi mogoče prebrati na spletni strani reškega lutkovnega gledališča.

Igra je ključna za razvoj otrok, domišljija pa je glavni element. Lutkovno gledališče je idealen kraj za igro. Predstava izpostavi način razmišljanja otrok v različnih situacijah v vsakdanjem življenju, še posebej ko gre za odnose v družini. Obenem ponuja oblico predlogov za igro in ustvarjanje, so še zapisali v gledališču. Predstava je nastala v treh različicah - v hrvaškem, francoskem in slovenskem jeziku -, namenjena pa je otrokom od tretjega leta starosti dalje.

Polurna predstava Oh la la je plod sodelovanja enega najbolj izvirnih in priljubljenih francoskih pisateljev in pesnikov za otroke Bernarda Friota ter njegovega rojaka, ilustratorja Hervea Tulleta, ki je znan po svojih slikanicah, performerskih branjih in delavnicah za otroke, je mogoče prebrati na spletni strani Evropske prestolnice kulture (EPK) Reka 2020, v okvirju katere bo na sporedu tudi današnja premiera.

Predstava je vključena tudi v program 25. revije lutkovnih gledališč, ki bo med 2. in 10. novembrom potekala na Reki. Revije se bo udeležilo tudi Lutkovno gledališče Maribor s predstavo Ostržek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-reki-premiera-hrvasko-francosko-slovenske-lutkovne-koprodukcije-oh-la-la