Dirigent Riccardo Muti poziva k razmisleku glede zapiranja kulturnih ustanov

Avtor: STA

Italijanski dirigent Riccardo Muti je danes pozval italijansko vlado, naj premisli svojo odločitev o zaprtju gledališč, kinematografov in koncertnih dvoran. Zaprtje kulturnih ustanov je del ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa, ki stopijo v veljavo danes.


Foto: Pixabay

V pismu, ki ga je naslovil na italijanskega premierja Giuseppeja Conteja in ki ga je objavil časopis Corriere della Sera, je Muti zapisal, da družba potrebuje duhovno hrano, ki jo nudita glasba in gledališča, sicer postane slaba.

Devetinsedemdesetletni maestro ocenjuje, da koncerti in gledališke predstave med pandemijo niso bile nekaj odvečnega, kot je sicer slišal govoriti vladne ministre.

Takšna trditev po Mutijevem prepričanju označuje "nevednost ter pomanjkanje kulture in razumevanja". Maestro tudi vztraja, da so v gledališčih vedno spoštovali pravila za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Pod pozivom upraviteljev gledališč, filmskih režiserjev, igralcev, pisateljev in drugih ustvarjalcev, ki je vzporedno objavljen na spletu, se je medtem nabralo že več kot 64.000 podpisov.

Kot še piše dpa, so z italijanskega nacionalnega inštituta za javno zdravje v minulem tednu sporočili, da trendi pandemije upravičujejo "drastično zmanjšanje fizičnih interakcij med ljudmi" in "omejitve mobilnosti". V sklopu novih vladnih ukrepov bodo med drugim morali lokali in restavracije od danes strežbo gostov zaključiti ob 18. uri. Poleg tega zapirajo športne centre.

Corriere della Sera pa je v soboto poročal, da je znamenita milanska operna hiša La Scala vrata zaprla po tem, ko so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri devetih zboristih in treh članih orkestra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dirigent-riccardo-muti-poziva-k-razmisleku-glede-zapiranja-kulturnih-ustanov