Mariborski lutkarji novembra na reviji lutkovnih gledališč na Reki

Avtor: STA

Na 25. reviji lutkovnih gledališč, ki bo med 2. in 10. novembrom potekala na Reki, se bo predstavilo deset gledališč s Hrvaške ter Slovenije in Bosne in Hercegovine, so potrdili organizatorji. Med udeleženci bo tudi lutkovno gledališče Maribor s predstavo Ostržek.


Foto: Boštjan Lah

Mariborski lutkarji prihajajo na reško revijo v nedeljo 8. novembra kot zmagovalci letošnjega mednarodnega festivala lutkovnih gledališč (PIF), ki je septembra potekalo v Zagrebu. Predstava Ostržek je bila razglašena za najboljšo predstavo festivala v celoti. Posebni nagradi sta pristali v rokah članov mariborskega gledališča Mihe Bezeljaka za natančno in razigrano animacijo ter Mattea Spiazzija za likovno podobo.

Glede na to, da je Reka letos evropska prestolnica kulture, so na jubilejni 25. reviji nameravali gostiti veliko več lutkovnih predstav iz Evrope in sveta, a jim je to preprečila epidemija novega koronavirusa. Tako bo poudarek letošnje izdaje na aktualnih produkcijah lutkovnih gledališč s Hrvaške, so zapisali na spletni strani revije. Poleg mariborskega gledališča se bo iz tujine sicer predstavilo še lutkovno gledališče Mostar iz BiH.

Ob zaključku revije 10. novembra bodo razglasili najboljšo predstavo po izboru občinstva. Zaradi veljavnih ukrepov sicer ne bodo mogli glasovati vsi gledalci, zato so se odločili, da bodo o zmagovalcu odločali člani dveh družin. Ti bodo spremljali vse predstave, ki bodo potekale v lutkovnem gledališču Reka in v hrvaškem kulturnem domu na Sušaku.

Organizatorji so napovedali tudi bogat spremljevalni program z lutkovnimi delavnicami in razstavami. Lutkovno gledališče Reka letos praznuje tudi 60. obletnico.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborski-lutkarji-novembra-na-reviji-lutkovnih-gledalisc-na-reki