Jubilejni 50. Teden slovenske drame odpovedan

Avtor: STA

Prešernovo gledališče Kranj v običajnem spomladanskem terminu zaradi epidemije ni moglo izpeljati jubilejnega 50. Tedna slovenske drame. Festival je zato prestavilo na jesenski čas od 7. do 15. novembra, vendar tudi sedaj epidemiološka situacija ne dopušča izvedbe. Gledališče je zato odpovedalo osrednji del 50. TSD in že zbira prijave na 51. TSD.


Foto: Boris B. Voglar

Kot so danes sporočili iz kranjskega gledališča, so se za odpoved osrednjega dela jubilejnega 50. tedna slovenske drame odločili zaradi poslabšanja epidemiološke situacije, sprejetih ukrepov in priporočil vlade. Odločitev, da tekmovalnega in spremljevalnega programa letošnjega festivala ne izvedejo, so sprejeli v soglasju s strokovnim svetom in svetom zavoda ter v soglasju z ministrstvom za kulturo in Mestno občino Kranj.

Jubilejnega festivala se kljub temu ne bodo spominjali samo po neizvedbi osrednjega dela, temveč tudi po številnih projektih, ki so jih kljub epidemiji pripravili. Tako so že konec maja na gradu Khiselstein odprli pregledno razstavo Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! - 50 let festivala Teden slovenske drame, ki je vse leto nastajala v sodelovanju z Gorenjskim muzejem, Slovenskim gledališkim inštitutom in Radiem Slovenija.

Razstavo so odprli na poletno muzejsko noč 20. junija z uprizoritvijo Monologov s kavča, ki so nadomestili delavnico dramskega pisanja, ki vsako leto poteka v okviru TSD. Prešernovo gledališče je namreč med karanteno povabilo dramatike Simono Hamer, Simono Semenič, Roka Vilčnika - rokgreja, Varjo Hrvatin, Kim Komljanec, Petra Rezmana, Nejca Gazvodo in Tjašo Mislej, da so napisali kratke monologe, ki so jih pod režijskim vodstvom Luke Marcena in Maše Pelko posneli igralci kranjskega gledališča.

Poleg osrednje razstave na gradu Khiselstein so bile na ogled še tri razstave, in sicer Grumovi nagrajenci v ulični galeriji pred Mestno knjižnico Kranj, razstava Prešernovo gledališče Kranj na Tednu slovenske drame v sami knjižnici in razstava Petdeseti Teden slovenske drame pred Prešernovim gledališčem.

Podelili so tudi najpomembnejši festivalski nagradi. Nagrada Slavka Gruma je šla v roke Tjaši Mislej za dramo Naše skladišče. Nagrajeno besedilo je kranjsko gledališče septembra v režiji Mateje Kokol tudi že krstno uprizorilo. Nagrado za mlado dramatičarko pa je prejela Varja Hrvatin za besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov.

Prešernovo gledališče Kranj je v sklopu festivala pripravilo tudi tri kataloge - jubilejnega, preglednega in rednega. Trenutno pa namesto vsakoletnega dneva nominirancev, na katerem z bralnimi uprizoritvami in pogovori z avtorji predstavijo za Grumovo nagrado nominirana besedila, pripravljajo pogovore z avtorji, ki jih bodo posneli in objavili na spletnih portalih.

Ne bodo pa letos mogli podeliti nagrad za predstave in njihove ustvarjalce, saj osrednjega dela festivala z uprizoritvijo predstav ne bo. Organizatorji upajo, da se bo epidemija kmalu umirila in da bodo gledališča lahko znova odprla svoja vrata za obiskovalce ter da bodo konec marca 2021 lahko izvedli 51. TSD. Rok za prijavo predstav se izteče 31. oktobra, selektor pa je Rok Andres.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jubilejni-50-teden-slovenske-drame-odpovedan