Koprodukcija LGM Cesarjeva nova oblačila danes premierno pri hrvaškem koproducentu

Avtor: STA

Uprizoritev Cesarjeva nova oblačila, ki je nastala v mednarodni koprodukciji Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) in Mestnega lutkovnega gledališča Reka, bo drevi doživela premiero pri koproducentu na Reki. Predstava je sicer del projekta reške Evropske prestolnice kulture 2020. Mariborska premiera je bila junija.


Foto: Boštjan Lah

Avtorska lutkovna predstava je priredba svetovno znane pravljice Hansa Christiana Andersena. To ni le vznemirljiva pripoved, pač pa tudi osnovno seznanjanje otrok s temami, ki določajo sodobni svet: s politiko, potrošništvom, z globalizacijo in z bitkami za boljše življenje. Zgodba skuša otroke zabavati, hkrati pa jim ponuditi razmislek o svetu, v katerem odraščajo, so zapisali v LGM.

V predstavi so uporabljene različne vrste lutk, scena je nastlana z oblačili, veliko vlogo igra sodobna tehnologija. Vključili so danes nepogrešljiv mobilni telefon, snemanje sebkov in predvajanje v živo. "Imamo na primer majhne lutke, ki jih projiciramo na veliko platno. Še posebej majhen je cesar in že to samo po sebi nosi sporočilo," je na novinarski konferenci pred mariborsko premiero pojasnil režiser predstave Zoran Petrovič.

Avtorici likovne podobe sta Toni Soprano in Monika Pocrnjić, igrata Uroš Kaurin in Tilen Kožamelj, dramaturg je Marek Turošik, lektorica Metka Damjan, kostumografka in avtorica videa Toni Soprano, avtor glasbe Josip Maršić, oblikovalca svetlobe Toni Soprano in Andrej Firm.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/koprodukcija-lgm-cesarjeva-nova-oblacila-danes-premierno-pri-hrvaskem-koproducentu