Izvedba osrednjega dela Borštnikovega srečanja v 2021, že danes podelitev prstana

Avtor: STA

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v državi so se organizatorji Festivala Borštnikovo srečanje odločili, da že danes zaključijo letošnjo festivalsko edicijo. Kot so sporočili, se izvedba osrednjega dela letošnjega festivala zamika v leto 2021, Borštnikov prstan Petru Boštjančiču pa bodo podelili že nocoj.


Festival se je začel v ponedeljek s programskima sklopoma Mlado in Študentsko gledališče, z nocojšnjim slovesnim odprtjem pa bi se moral začeti osrednji del festivala s tekmovalnim in spremljevalnim programom. A je širjenje novega koronavirusa organizatorjem prekrižalo načrte.

"Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije, sprejetih ukrepov in priporočil Vlade RS ter na predlog kolegija direktorjev slovenskih gledališč smo v soglasju z ministrstvom za kulturo in Mestno občino Maribor sprejeli zahtevno odločitev, da ne izvedemo osrednjega dela 55. festivala Borštnikovo srečanje s tekmovalnim programom," so danes sporočili organizatorji.

Letošnjo festivalsko edicijo bodo tako zaključili že danes s podelitvijo Borštnikovega prstana Petru Boštjančiču in predstavo Plameneča voda v izvedbi baleta HNK Ivana pl. Zajca z Reke, ki bi sicer morala biti otvoritvena predstava festivala.

Umetniški direktor Aleš Novak pojasnjuje, da drugače ni šlo. "Festival je bil dobro pripravljen na izvedbo v teh zahtevnih okoliščinah, ohranjali smo visoko stopnjo prilagodljivosti in imeli pripravljenih več scenarijev. Zaradi skokovitega porasta okužb, ki so zašle tudi v umetniške ansamble in ekipe, pa so se začele vrstiti odpovedi predstav v jedrnem delu programa, tudi v tekmovalnem izboru. Pomemben del slovenskih gledališč z današnjim dnevom ustavlja svoje javno delovanje in pričakujemo lahko, da se bo to v prihodnjih dneh zgodilo tudi v Podravski statistični regiji. Nadaljevanje izvajanja programa v takih okoliščinah bi bilo povezano s številnimi tveganji, hkrati pa bi zaradi odpovedi nekaterih predstav porajalo tudi dileme o verodostojnosti letošnjih festivalskih nagrad," je pojasnil v današnjem sporočilu za javnost.

"Delimo skupno usodo slovenskih gledališč in skupaj bomo počakali, da epidemija izgubi svojo paralitično moč. Želimo si, da bi ta prekinitev trajala le kratko in da bo učinkovita, sedaj je treba poskrbeti za najranljivejše," je dodal.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izvedba-osrednjega-dela-borstnikovega-srecanja-v-2021-ze-danes-podelitev-prstana