V Gledališču Koper odpovedali premiero Obutega mačka

Avtor: STA

V Gledališču Koper so se odločili odpovedati predstavo za otroke Andreja Rozmana Roze Obuti maček, ki bi morala biti premierno na sporedu v soboto. Namesto nje bodo odigrali hišno predstavo Butalci. Ob upoštevanju navodil inšpektorice bi se število otrok namreč tako zmanjšalo, da predstave iz finančnih in terminskih razlogov ne bi mogli odigrati.


Foto: Miha Fras

Inšpektorica je namreč v torek pred dopoldansko predstavo Obutega mačka, ki so ga v koprskem gledališču pripravili skupaj s Slovenskim mladinskim gledališčem iz Ljubljane, ugotovila, da niso izpolnjena priporočila za omejitev širjenja novega koronavirusa, zato je predstava odpadla.

Kot je na današnjem novinarskem dogodku pred uradno sobotno premiero navedla direktorica Gledališča Koper Katja Pegan, se je zapletlo zaradi podaljšanja odra ob pripravi predstave Hiša Bernarde Alba, saj se je skrajšala minimalna predvidena razdalja med odrom in prvo vrsto sedežev. Prav tako inšpektorica ni bila zadovoljna z drugimi rešitvami, za katere so sicer dobili dovoljenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, npr. to, da so lahko učenci iz istega razreda sedeli v isti vrsti.

Ob upoštevanju določil inšpektorice bi se število otrok v dvorani tako zelo zmanjšalo, "da enostavno te predstave na ta način ne moremo odigrati, iz finančnih in tudi iz terminskih razlogov", je povzela Peganova. Otrokom so želeli dati takšno predstavo, kot so si jo zamislili, z novimi omejitvami pa bi med drugim odpadla risanka, ki je bistven element omenjene predstave.

Namesto Obutega mačka bodo uprizorili hišno predstavo Butalci, ki je sicer prav tako del otroškega abonmaja, šolam pa bodo ponudili na izbiro štiri druge predstave.

Otroški festival Pri svetilniku nameravajo v Kopru vseeno izpeljati, pri čemer ga bodo podaljšali tako dolgo, kot bo potrebno, je še napovedala Peganova.

Preostali program gledališča po besedah direktorice zaenkrat ostaja neokrnjen, skrbijo pa jih trenutne in morebitne bodoče omejitve. Ob sedanjih ukrepih bi v veliki dvorani namreč lahko sprejeli le okoli petino siceršnjih obiskovalcev. Razmere pa se poznajo tudi pri slabši prodaji letnih abonmajev.

Sicer pa dvorano koprskega gledališča v časih covida-19 krasi začasna, nadomestna publika iz plastike. Po besedah Peganove gre za duhovito inštalacijo, do katere so prišli, ko so ugotovili, kako je dvorana prazna. Kot je dodal njen avtor Matej Kocjan - Koco, se je koncepta že pred nekaj leti spomnil Marko Brecelj, namen pa je ustvariti videz obiskanosti dogodka. Like, narisane v črno-beli stripovski tehniki, je Kocjan zasnoval kot "konzumente pop kulture" in zajemajo celo paleto čustev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gledaliscu-koper-odpovedali-premiero-obutega-macka