Na novogoriškem odru nocoj premiera Lorcove Hiše Bernarde Alba

Avtor: STA

Na veliki oder Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bodo danes ob 20. uri postavili premiero tragedije Federica Garcie Lorce Hiša Bernarde Alba v režiji Yulie Roschina. Predstava je nastala v koprodukciji z Dramo SNG Maribor in Gledališčem Koper.


Foto: Jaka Varmuž

Hiša Bernarde Alba govori o tiraniji moralnih in družbenih zakonov, tradicije in patriarhalne avtoritarnosti, ki uničujejo življenje posameznika, predvsem ženske. To je zadnja drama Federica Garcie Lorce (1898-1936) in s Krvavo svatbo ter Yermo tvori poetično podeželsko trilogijo tragedij, ki temeljijo na konfliktu med močjo usode in človeškimi strastmi, v njih pa se prepletata dramsko dogajanje in poetična, lirična izpoved.

"Predstava uprizarja razkorak med osebno svobodo in družbeno konvencijo. Boj se ne bije samo med ljudmi, temveč tudi v njih samih, in drama je zapis, odtis notranje dinamike tistih, ki smo otroci patriarhata," je na sredini novinarski konferenci povedala režiserka Yulia Roschina.

V predstavi igrajo Mojca Partljič, Marjuta Slamič, Mirjana Šajinović, Tjaša Hrovat, Eva Kraš in Nika Rozman. Za scenografijo in kostumografijo je poskrbela Vasilija Fišer, glasbo pa je prispeval Branko Rožman.

Premiera predstave je bila v začetku oktobra v Kopru, februarja prihodnje leto pa bo premierno uprizorjena tudi na odru SNG Maribor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-novogoriskem-odru-nocoj-premiera-lorcove-hise-bernarde-alba