V novogoriškem gledališču premiera Lorcove Hiše Bernarde Alba

Avtor: STA

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo v četrtek uprizorjena predstava Federica Garcie Lorce Hiša Bernarde Alba v režiji Yulie Roschina. Predstava je nastala v koprodukciji z Dramo SNG Maribor in Gledališčem Koper. Gre za zelo močno zgodbo, več kot polovico ustvarjalnega procesa pa so izvedli brez besed.


Foto: Jaka Varmuž

Hiša Bernarde Alba govori o tiraniji moralnih in družbenih zakonov, tradicije in patriarhalne avtoritarnosti, ki uničujejo življenje posameznika, predvsem ženske. To je zadnja drama Federica Garcie Lorce (1898-1936) in s Krvavo svatbo ter Yermo tvori poetično podeželsko trilogijo tragedij, ki temeljijo na konfliktu med močjo usode in človeškimi strastmi, v njih pa se prepletata dramsko dogajanje in poetična, lirična izpoved.

"Predstava uprizarja razkorak med osebno svobodo in družbeno konvencijo. Boj se ne bije samo med ljudmi, temveč tudi v njih samih, in drama je zapis, odtis notranje dinamike tistih, ki smo otroci patriarhata," je povedala režiserka Yulia Roschina.

"Zdi se nam, da moramo najti v sebi ženski princip delovanja, žensko moč, ki je zagotovo zakopana v nas, saj smo ženske stoletja delovale po moškem principu. Zdaj je čas, da ženske ne delujemo več po moškem sistemu, kar tudi za moške pomeni osvoboditev," je na današnji novinarski konferenci dejala dramaturginja Ana Kržišnik Blažica, ki je z režiserko Yulio Roschino poskrbela tudi za priredbo besedila.

Predstava bo po besedah dramaturginje na zelo drugačen način nagovarjala ženske: "Vendar to ne pomeni, da gre za žensko predstavo, želimo si, da nagovori tudi moške."

V predstavi igrajo Mojca Partljič, Marjuta Slamič, Mirjana Šajinović, Tjaša Hrovat, Eva Kraš in Nika Rozman. Za scenografijo in kostumografijo je poskrbela Vasilija Fišer, glasbo pa je prispeval Branko Rožman.

Premiera predstave je bila v začetku oktobra v Kopru, februarja prihodnje leto pa bo predstava premierno uprizorjena tudi na odru SNG Maribor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novogoriskem-gledaliscu-premiera-lorcove-hise-bernarde-alba