V Križevniški cerkvi premiera predstave Vsi ptice

Avtor: STA

V Križevniški cerkvi bodo premierno uprizorili besedilo Wajdija Mouawada z naslovom Vsi ptice. Predstava v režiji Ivice Buljana prevprašuje, ali se družinske skrivnosti odkrivajo in prenašajo, koliko generacij mora prevzeti krivdo za Auschwitz in ali lahko ljudje in narodi živijo bratstvo, kot ga poznajo rodovi ptic.


Foto: Barbara Čeferin

Iz zgodbe Vsi ptice o judovski družini s koreninami iz globin zgodovine, vznikne lik muslimanskega diplomata, ki je bil po ujetju in izročitvi papežu kot darilo prisiljen konvertirati v katolištvo.

Potem ko je preizpraševal svojo odgovornost in odgovornost svojih sodržavljanov v zgodbah, ki jih prikazuje libanonska vojna, poskuša Wajdi Mouawad tokrat v metaforični sliki človeštva kot planeta z vsemi pticami oditi še dlje od rdeče črte, ki jo vsakič znova prehaja, piše na spletni strani Mini teatra.

Predstavo opisujejo tudi kot ljubezensko zgodbo, ki se ne boji močnih čustev, kot novo različico Romea in Julije v času, ki sovraži razkošne zgodbe in prisega na minimalizem.

V predstavi igrajo Milena Zupančič, Ivo Ban, Nataša Barbara Gračner, Robert Waltl, Saša Pavlin Stošić, Aleksandra Balmazović, Jose, Gal Oblak in Lina Akif.

Prevajalec v slovenščino je Ignac Fock, dramaturginja je Diana Koloini, scenograf je Aleksandar Denić, kostumograf pa Alan Hranitelj. Skladatelj je Mitja Vrhovnik Smrekar. Predstava je nastala v produkciji Mini teatra, Mestnega gledališča Ptuj in Festivala Ljubljana.

Wajdi Mouawad, avtor libanonskega porekla, ki živi v Franciji, se je po vsem svetu najprej uveljavil kot igralec in režiser na sodobni gledališki sceni, cenjen po neposrednih in brezkompromisnih pripovedih ter prepričljivi gledališki estetiki. V umetniškem opusu se podpisuje pod več kot 20 dram, vključno s Tideline, Scorched, Gozdovi in nebesa, pod priredbe Celinejevega Potovanja do konca noči in Cervantesovega Dona Kihota ter produkcije, ki jih je režiral, denimo Macbeth, Trojanke in Tri sestre.

Predstavo bodo v Križevniški cerkvi ponovili v ponedeljek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-krizevniski-cerkvi-premiera-predstave-vsi-ptice