Večerova nagrada Živi Selan

Avtor: Gledališče Celje

Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2019/20 prejme Živa Selan za vlogo Heidi v Heidi in vlogi Allide Truu ter Mlade Allide Truu v Očiščenju.


Foto: Uroš Hočevar

Živa Selan je bila v pretekli gledališki sezoni v Gledališču Celje brez dvoma nosilka repertoarja. Za tako mlado igralko je že to precedens, vseeno pa žirije niso zanimale kvantitativne razsežnosti vlog, temveč dimenzije, ki jim jih je dala igralka.

V uprizoritvi Očiščenje ne igra samo glavne vloge, ampak tako rekoč dve glavni vlogi, protagonistko v dveh starostnih obdobjih (okoli 20 in okoli 70 let). Njene transformacije so domala kodificirane, vsakič naznačene z istimi elementi, do potankosti naštudirana starosti primerna koreografija in mimika predstavlja eno od gonil uprizoritve. Živa Selan ne popusti niti za trenutek, z izjemno disciplino vzdržuje strogo uprizoritveno formo, hkrati pa jo s posebno sugestivnostjo presega. 

Popolno nasprotje vlog v Očiščenju je njena Heidi. Čeprav se zdi, da je dekliška radoživost Živina naravna igralska lega, se pri ustvarjanju ni zanašala zgolj na fizične predispozicije in nesporni talent, temveč je vlogo izdelala tako trdno kot v Očiščenju. Ob sijajnem vložku cele ekipe ustvarjalcev je zaslužna za razigrano in polno gledališko doživetje za mlade in stare, ki s svojo nalezljivo lucidnostjo presega okvir odrskih predstav za otroke.

Večerovo nagrado je podelila žirija v sestavi Petra Vidali in Janez Lapajne (člana) ter Silva Čušin (predsednica).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vecerova-nagrada-zivi-selan