Na Mestu žensk po več kot desetletju zadnji del trilogije Nataše Živković

Avtor: STA

V sklopu Mesta žensk bosta drevi v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana premiera videa in umetniška intervencija Nataše Živković Med dvema ognjema. Performans je sklepni del trilogije, ki je premiero doživela prav na festivalu leta 2009 in uprizarja družinske konstelacije hči - mati, hči - oče in hči (v vlogi matere) - otrok.


Tokrat protagonistka nastopi v vlogi matere, (nekdanje) partnerke in umetnice. "Med dvema ognjema je osebna zgodba; monolog ženske, razcepljen na dva glasova, ki vsak po svoje doživljata globoko zarezo v družinski biografiji - njen razpad. Je premislek o ideji in realnih zagatah t.i. klasične družine, v kateri se zrcalijo stereotipi heteroseksualnega partnerstva ter s tem povezane igre ženskosti, moškosti in starševskih vlog," piše na spletni strani festivala.

Vsestranska umetnica je trilogijo uvedla prav na festivalu Mesto žensk leta 2009 z avtorskim prvencem Prva ljubezen, drugič (Preboleti Naceta Junkarja). V prvencu je bila v ospredju njena mama, ki je nastopala v predstavi. Za predstavo in plesno-gledališko udejstvovanje je istega leta prejela nagrado zlata ptica.

V sklopu Mesta žensk so leta 2014 na oder premierno postavili tudi performans Zavoljoočeta. Predstava je bila svojevrsten poklon avtoričinemu očetu Vukoslavu Živkoviću, ki ni znana osebnost, prav tako nikoli ni bistveno sodeloval pri vzgoji, niti ni spremljal njene profesionalne poti plesalke in koreografinje, so ob takratni premieri umetnico povzeli pri Dnevniku.

Ideja je plod Nataše Živković, ki je v sodelovanju s Tomažem Gromom, Tjašo Črnigoj in Špelo Trošt razvila koncept. Za besedilo sta zaslužni Nataša Živković in Tjaša Črnigoj, za snemanje in montažo Maša Nonković in Ana Čigon, pod zvočno kompozicijo pa se podpisuje Tomaž Grom.

Nastopajo Ava Abramovici Reba, Bela Abramovici Reba, Ema Baša Poderžaj, Mila Bezjak Stegnar, Teodora Novaković, Julija Ornik, Neli Banič, Vasja Fon, Ema Podržaj, Filip Pepelnik Čučnik, Taras Ždrale, Uma Pečarič, Nil Seliškar, Čarna Košir, Svarun Košir, Lav Janković, Frida Kapun, Irina Kapun in Nataša Živković.

Performans je nastal v produkciji Špele Trošt in Vie Negative ter v sodelovanju z Mestom žensk in Bunkerjem - Staro mestno elektrarno.

Nataša Živković je plesalka, performerka, koreografinja in mentorica z bogato zgodovino umetniških sodelovanj in solističnih del. Živi in ustvarja v Ljubljani. Od leta 2006 sodeluje z Vio Negativo, soustvarila je tudi številne projekte v produkciji Emanata, kot je predstava Morda na videz kdaj kot vsi ljudje. Soustvarila je tudi predstavi Če si srečen (Bunker) in V zavetrju časa (Lutkovno gledališče Ljubljana).

V letu 2018 ustvarjena avtorska predstava Sine je na gostovanju na festivalu ACT v Bilbau osvojila glavno nagrado ACT Award 2019. Nataša Živković je istega leta prejela tudi nagrado Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa, še piše na spletni strani festivala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-mestu-zensk-po-vec-kot-desetletju-zadnji-del-trilogije-natase-zivkovic