Cankarjeva Hiša Marije Pomočnice kot zvočna knjiga

Avtor: STA

Zbirka Slovenski literarni klasiki in sodobniki je bogatejša za novo zvočno knjigo, Hišo Marije Pomočnice Ivana Cankarja, ki je nastala v režiji Alena Jelena in interpretaciji Branka Jordana. Zgodbi v devetih poglavjih je mogoče prisluhniti od četrtka vsak delavnik ob 19. uri na Tretjem programu Radia Slovenija - programu ARS.


Ivan Cankar / Foto via wikimedia commons

Zbirka Slovenski literarni klasiki in sodobniki prinaša temeljna dela slovenske besedne umetnosti kot zvočne knjige - prozo, poezijo in dramatiko z mojstri interpretacije umetniške besede - vrhunskimi dramskimi igralci ali avtorji samimi. Skupaj so jo zasnovali Program ARS Radia Slovenija, ZKP RTV Slovenija, založba kakovostnih programov in Slovenski kulturni center v Berlinu.

Cankar se je leta 1899 na Dunaju preživljal kot časnikar. Jeseni tega leta se je nastanil v delavskem predmestju Ottakring pri ločeni šivilji Albini Loeffler, ki je živela sama s štirimi otroki. S tedaj dvanajstletno hčerjo Steffi se je pozneje zaročil, najraje pa je imel hudo bolno Amalijo, ki je morala v bolnišnico, kjer je kmalu umrla.

Pisatelj jo je večkrat obiskal in vtisi s teh obiskov so botrovali kratkemu romanu Hiša Marije Pomočnice. Delo je izšlo leta 1904 in je eden vrhuncev njegovega proznega ustvarjanja. Hiša Marije Pomočnice je pripoved o štirinajstih neozdravljivo bolnih deklicah, njihovih strahovih, trpljenju in upanju, o tihemu junaštvu šibkih, ponižanih in razžaljenih, so besede odgovornega urednika Programa ARS Mateja Venierja povzeli v sporočilu za javnost.

Alen Jelen pa meni, da Hiša Marije Pomočnice, to subtilno tkano Cankarjevo delo, v interpretaciji Branka Jordana, zveni v zvočni podobi še bolj pretresljivo in umetniško dovršeno.

Nova zvočna knjiga Hiša Marije Pomočnice je na voljo tudi na https://cutt.ly/hisa!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/cankarjeva-hisa-marije-pomocnice-kot-zvocna-knjiga