Zajčeva Otroka reke uvod v programsko platformo Zvočne drame SNG Drama Ljubljana

Avtor: STA

V SNG Drama Ljubljana začenjajo z novo programsko platformo Zvočne drame. Namenjena je predstavljanju slovenske dramatike, še posebej redko uprizorjenih dram. Uvedli so jo z bralno uprizoritvijo igre Otroka reke Daneta Zajca, ki je bila odrsko uprizorjena zgolj enkrat, leta 1962 v produkciji Odra 57 v Križankah.


Foto: Katja Kodba

Kot je ob četrtkovi bralni uprizoritvi Zajčeve drame Otroka reke v Mali Drami povedala dramaturginja Eva Kraševec, novi projekt snemanja zvočnih knjig v interpretaciji igralcev SNG Drama Ljubljana začenjajo z izbranimi Zajčevimi dramami. V letošnji sezoni nameravajo posneti vsaj še tri, v naslednjih sezonah pa se bodo posvetili tudi drugim slovenskim tako starejšim kot novejšim dramam.

Z novo platformo željo podpreti slovensko dramatiko in jo odpreti širšemu občinstvu, da bi jo lahko poslušalo tudi doma. Poleg tega želijo v sklopu platforme Zvočne drame v obliki bralnih uprizoritev slovensko dramatiko pregledovati na aktivnejši način - z igralci, v interpretaciji in postavitvah, ki so sicer bralne, a so vendarle postavitve.

Ravnatelj Drame Igor Samobor je na novinarski konferenci pred bralno uprizoritvijo povedal, da je pri njem ideja o bralnem uprizarjanju dram zorela že več let. Odkar je nastopil mandat ravnatelja, so bralno uprizorili že več dramskih besedil, ki jih je "našel v predalih", bila so predlagana, a nikoli uprizorjena. Meni, da je gojenje slovenske dramatike pravzaprav naloga SNG Drama Ljubljana, saj "o svetu, v katerem živimo, lahko sami govorimo najbolje".

V času karantene, ko je gledališče obstalo in ko se je vse njihovo dogajanje preselilo na splet, pa se mu je porodila ideja, da bi v prihodnosti Drama imela svojo fonoteko. "Vemo, da so slovenske drame enkrat uprizorjene, nato gredo, razen redkih, ki se uprizorijo večkrat, v bazen že uprizorjenih. Grozno se mi zdi, da kakovostna besedila ostanejo ali v arhivih ali zaprta v knjigah, saj vemo, da je slovenska dramatika ni tako zelo brana zvrst kot kakšna druga. In drame, kot so Zajčeve, so seveda za uprizarjanje, a so tudi za branje in poslušanje," je povedal Samobor.

Drama Otroka reke bo po besedah Eve Kraševec kot zvočna knjiga predvidoma na spletni strani Drame na voljo za poslušanje proti koncu meseca, nato bodo tekom sezone sledili še drugi naslovi.

Na spletni strani Drame pa je dramaturginja zapisala, da je Zajčeva dramatika pomemben, pravzaprav ključen del moderne slovenske pesniške drame in tudi v širšem prostoru svojevrsten unikum. Drama Otroka reke je bila odrsko uprizorjena le enkrat, v režiji dramaturga in literarnega teoretika Tarasa Kermaunerja, leta 1992 je zaživela še v radijski predelavi Igorja Likarja.

Otroka reke je Zajčeva prva drama, v njej pesnik najbolj izpovedno čisto ter strukturno skladno združi svoj metaforični svet z dramsko govorico. Poleg Samoroga Gregorja Strniše pomeni svojevrsten prelom v slovenski dramski pisavi, ki se je sicer že vsaj od Cankarjeve Lepe Vide večkrat srečevala s poezijo in prepletala z liričnostjo.

Poleg nedavnih obletnic njegovega rojstva in smrti je največji razlog, da se v prvi sezoni Zvočnih dram posvečajo Zajčevi dramatiki, dramaturška in jezikovna specifika njegovih iger, ki kljub nesporni vrhunskosti niso bile pogosto uprizarjane, obenem pa njihovo bogastvo metaforike ter metafizične širine omogoča brezmejne možnosti interpretacije, je še zapisala Eva Kraševec.

V bralni uprizoritvi Otroka reke nastopajo Janez Škof, Maja Končar, Zvone Hribar, Vanja Plut, Eva Jesenovec, Gorazd Logar, Klemen Janežič, Valter Dragan in Vojko Zidar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zajceva-otroka-reke-uvod-v-programsko-platformo-zvocne-drame-sng-drama-ljubljana