V Gleju v novo sezono s premierama Potential States in Not Dead Enough

Avtor: STA

V Gledališču Glej so v novo sezono minuli teden vstopili s premiero projekta Potential States Eve Nine Lampič in Beliban zu Stolberg, program pa drevi nagrajujejo s premiero vesterna več avtorjev Not Dead Enough, ki je postavljen v preteklost, a bi se lahko dogajal tudi tukaj in zdaj. Projekt se poigrava s prenosom filmskega žanra na oder.


Foto: Peter Giodani

Predstava Potential States je plod dvoletnega čezmejnega sodelovanja, financiranega s strani Fundacije Robert Bosch. Premierno je bil predstavljena na odrih slovenskih koproducentov, 18. in 19. septembra v mariborskem Momentu in 23. septembra v ljubljanskem Gleju, 10. in 11. oktobra pa sledita še premieri v berlinskem Ballhaus Ost.

"Tri posameznice, pisateljica, režiserka in igralka, se srečajo in delajo predstavo o Jugoslaviji in Kurdistanu. Soočajo se z osebnostnimi razlikami, različnimi političnimi prepričanji in pristopi do gledališča. Kmalu postane jasno, da vsaka zasleduje svoj cilj. Različni cilji postanejo ovira. Potrebno se bo pogajati. Kakšen bo izplen? Kakšne so žrtve? Čigav glas bo slišan? Kdo si bo izboril največ prostora," so vprašanja, ki so si jih zastavljale ustvarjalke.

Kot piše v najavi, "predstava prikazuje transnacionalno evropsko uprizoritveno delo v nastajanju, ki razgrinja raznolikosti dinamike in okoliščin, ki vplivajo na umetniško delo, in ne razmišlja le o državah, mejah in kolektivnih pripovedih, temveč poudarja vzporednice med osebno in geopolitično realnostjo".

Poleg avtoric koncepta, slovenske režiserke Eve Nine Lampič in nemške scenaristke, producentke, dramaturginje in dramatičarke Beliban zu Stolberg, pri izvedbi sodelujeta še slovenska igralka Barbara Kukovec in igralka Linda Vaher iz Berlina. Za scenografijo in dokumentacijo je poskrbel Dani Modrej, za oblikovanje zvoka Aleš Zorec, dramaturško svetovanje pa podpisuje Fabian Löwenbrück.

Kot druga v novi sezoni bo drevi na vrsti premiera predstave Not Dead Enough, ki se poigrava s prenosom filmskega žanra vesterna na oder. Jolene in Jimmy McLeane sta živela daleč stran od mesta. Jimmy je krenil na lov na zlato in izginil neznano kam. Jolene ga neumorno išče po mestih Divjega zahoda. Na poti mora odvreči vse človeško, premagati samo sebe in preteče nevarnosti zatiralskega sveta. Njena pot iskanja se sprevrže v obračun med dobrim in zlim. Meje med obema pa postajajo čedalje manj jasne. Nato Jolene prispe v Jackson Town, so vsebino povzeli v Gleju.

Vestern Not Dead Enough je postavljen daleč v preteklost, a bi se lahko dogajal tudi tukaj in zdaj. Avtorska predstava po zapisu producentov osvetljuje boj malega človeka proti sistemu, raziskuje, kdo je šerif Divjega zahoda 21. stoletja in izziva splošne predstave o spolnih vlogah, se sooča z zatiranjem, prevprašuje temeljne družbene vrednote in gledalce postavlja pred temeljno vprašanje: koliko je na koncu vredno naše življenje?

Ustvarjalke in ustvarjalci predstave, ki so tudi avtorji besedila v njej, so Borut Bučinel, Ivan Čuić, Blaž Dolenc, Adriana Furlan, Luka Ipavec, Nina Ivanišin, Klemen Janežič, Vid Klemenc, Luka Marcen, Nastja Miheljak, Joseph Nzobandora - Jose, Maša Pelko, Anja Pirnat, Maja Sever, Sara Smrajc Žnidarčič, Mateja Starič in Tina Vrbnjak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gleju-v-novo-sezono-s-premierama-potential-states-in-not-dead-enough