V mariborski Drami začenjajo sezono s Prividi kačjega pastirja

Avtor: STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes in v petek premierno izvedla dramo Prividi kačjega pastirja v režiji Daniela Daya Škufce. Uprizoritev besedila Mirjane Medojević po motivih zgodb Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače je prva premiera tega gledališča v novi sezoni.


Foto: Damjan Švarc

Drama bi morala biti premierno uprizorjena že v prejšnji gledališki sezoni, a je študij prekinila epidemija novega koronavirusa in posledično zaprtje gledaliških dvoran.

Režijo je prevzel Daniel Day Škufca, ki v mariborski Drami režira prvič. Začetno gradivo za nastanek uprizoritve je bila knjižna trilogija Ogenj, rit in kače niso za igrače avtorice Milene Miklavčič, v kateri ta na poljuden način razgalja delikatne teme intimnega življenja Slovencev starejših generacij. A so ustvarjalci iz njega kasneje izoblikovali novo tekstovno predlogo.

Dramaturginja Mirjana Medojević je napisala besedilo "po metamorfozah spomina na zbrane zgodbe Ogenj, rit in kače niso za igrače Milene Miklavčič, na Metamorfoze Ovida, na pesmi Ljubomira Đurkovića, na pesmi Tiborja Hrsa Pandurja in na gledališke prizore igralcev in igralk".

V uprizoritvi igrajo Minca Lorenci, Zvezdana Novaković, Mateja Pucko, Miloš Battelino in Žan Koprivnik.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariborski-drami-zacenjajo-sezono-s-prividi-kacjega-pastirja