Gledališče Celje s premiero Zellerjeve komedije Laž

Avtor: STA

V Gledališču Celje bodo ponovno z dvojno zasedbo v petek in potem še 2. oktobra uprizorili drugo premiero v 70. slavnostni sezoni. Gre za prvo slovensko uprizoritev komedije Laž Floriana Zellerja. Komedija govori o tem, kako pomembno je zaupanje, ki ga človek izgubi, ko svojo ljubljeno osebo ujame na laži.


Foto: Jaka Babnik

Po navedbah Gledališča Celje komedija Laž govori o zakonskemu paru, ki povabi drugi zakonski par na večerjo. Najboljši prijatelji so. A stvari se zapletejo, ker naj bi gostiteljica na cesti videla prijateljičinega moža, kako se poljublja z drugo žensko. Zato želi večerjo odpovedati, saj se ji zdi, da mora prijateljici povedati resnico.

A mož jo prepričuje, da se je v življenju treba kdaj pa kdaj tudi zlagati ali resnico prikriti, kot znak ljubezni in takta, in da se v življenja drugih nima smisla vpletati. Ta načelna moralna dilema se kmalu razraste v nebrzdan klobčič resnic in laži, ko nihče ne ve več, kdo koga vara in s kom ter ali so vsi štirje akterji v resnici zvesti ali nezvesti.

Slednje pravzaprav niti ni več pomembno. Pomembno je zaupanje, ki ga človek izgubi, ko svojo ljubljeno osebo ujame na laži. Zato se igra sklene pomirjujoče, zakonci se odločijo, da kljub nemara drugačnim dejstvom spet vzpostavijo medsebojno zaupanje, saj bi lahko vztrajanje pri resnici pripeljalo do totalne vojne. Ali kot reče eden od protagonistov, če bi vsi ljudje vsem povedali resnico v obraz, nihče na svetu z nikomer ne bi več govoril.

Francoski dramatik, romanopisec in režiser Florian Zeller je znan po uspešnici Oče, ki jo v Gledališču Celje igrajo že tri leta. Zeller je dobitnik vseh najuglednejših francoskih in mednarodnih nagrad za dramatiko, od Molierove nagrade do nagrade Laurencea Oliviera.

Zeller se v svojih številnih igrah poigrava s tematiko laži in resnice. Največkrat razčiščuje to večno zagato znotraj družinskega kroga, kjer naj bi veljalo, da je najbolj odprt in dovzeten za resnico, a se nemalokrat izkaže, da je še kako podvržen laži in sprenevedanju.

V današnjem svetu nas družbena omrežja namerno preplavljajo z lažnimi novicami, da bi nekateri dosegli politične cilje in družbeni vpliv. Resnica postaja vse bolj relativna, a ne le v tistem metafizičnem, rašomonskem smislu, temveč povsem konkretno: potvarjajo se dejstva, razpihujejo se laži. Relativiziranje resnice pa pomeni legalizacijo laži, je zapisano v gledališkem listu.

V prvi zasedbi bodo v komediji Laž nastopili Andrej Murenc, Manca Ogorevc, Damjan M. Trbovc in Barbara Medvešček, v drugi pa Aljoša Koltak, Tanja Potočnik, Rastko Krošl in Maša Grošelj.

Ustvarjalci predstave so prevajalka in lektorica Živa Čebulj, režiser Jernej Kobal, dramaturginja Alja Predan, scenograf Dorian Šilec Petek, kostumografka Tina Bonča, avtor glasbe Miha Petric, oblikovalci svetlobe Jernej Kobal, Juš A. Zidar in Uroš Gorjanc, avtor scenske ilustracije Jure Brglez in asistent scenografa Juš A. Zidar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-celje-s-premiero-zellerjeve-komedije-laz