Elektroakustična opera Iden nominirana na mednarodnem festivalu Prix Italia

Avtor: STA

Elektroakustična opera Iden režiserke in soscenaristke Saške Rakef, soscenaristke Tine Kozin in skladateljice Bojane Šaljić Podešva je bila nominirana za mednarodni festival radijske, televizijske in spletne produkcije Prix Italia, ki se bo začel v četrtek. Iden je primer raziskovalnega projekta, ki sestopi z radijskih valov v prostor.


Foto: Nada Žgank

Radio Slovenija si je za radijske igre na festivalu prislužil že več nominacij, letos za elektroakustično radijsko opero Iden, ki je nastala v koprodukciji Tretjega programa Radia Slovenija, društva Celinka in gledališča ŠKUC v partnerstvu z zavodom CONA.

Iden, ki sta ga zvočno uredila tonska mojstra Matjaž Miklič in Urban Gruden, prevprašuje, kaj vse opera je in kaj vse bi lahko bila. Po pisanju RTV Slovenija prebija žanrske okvirje, na kar kažejo nominacije v različnih zvrsteh: na festivalu zvočne umetnosti Palma Ars Acustica, na dramskem festivalu Zlati lev v Umagu, letos posvečenemu radijski igri, na Prix Italia pa v glasbeni kategoriji.

Iden sestopi z radijskih valov v prostor, na primer v rastlinjak v Tivoliju v Ljubljani, kjer je bila njegova premiera v času sončnega vzhoda lani poleti. Gostoval je po krajinskih in regionalnih parkih po Sloveniji in tako navezal neposreden stik z deležniki, ki jih zadeva. Njegov motiv je namreč razmislek o človekovem upravljanju z naravo na primeru pod Unescom zaščitene Kuronske sipine v Litvi, piše na spletni strani RTV Slovenija.

"Ne gre tako kot pri instrumentalni glasbi za to, da napišem znak za zvok, to je nota recimo, ampak postavim na določeno mesto zvok sam. Ko prinesem nabran zvočni material v studio, se začne delo, primerljivo s kiparjenjem, to pomeni, da gre za oblikovanje zvočne gmote, za prepoznavanje potenciala," je povedala Bojana Šaljić Podešva.

"Pri komponiranju elektroakustične opere Iden se je pozneje v procesu zgodil velik preobrat. V trenutku, ko sem spoznala, da smo nabrali preveč raznovrstnega materiala, to pa bi lahko povzročilo tveganje glede čistosti forme, sem se odločila, da vse zvoke, ki naj bi bili zvoki sipine, posnamemo s človeškimi glasovi. Ni več šlo za sipino kot tako, ampak za moje občutenje le-te," je dodala.

Lani je urednik uredništva za resno glasbo na Tretjem programu Radia Slovenija Gregor Pirš dobil občutek, da je radiofonija pravzaprav v drugem planu in da se Prix Italia sprašuje, ali imajo te zahtevne vsebine sploh še prostor v medijih.

"S tega stališča se mi zdi uvrstitev opere Iden med nominacije še toliko pomembnejša. Predvsem pa se moramo zavedati, kakšen pomen ima tak uspeh oziroma vrsta takih uspehov za promocijo in uvrščenost avtentične slovenske ustvarjalnosti v svetovnem prostoru," je dodal.

Prix Italia je leta 1948 ustanovila italijanska nacionalna radiotelevizija RAI, radijska kategorija pa je danes razdeljena na dokumentarno, glasbeno in dramsko. Nominirance izbirajo žirije članic, med katerimi je tudi RTV Slovenija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/elektroakusticna-opera-iden-nominirana-na-mednarodnem-festivalu-prix-italia