Ob začetku 26. Mesta žensk poziv vsem, naj ne molčijo

Avtor: STA

Po Ljubljani in spletu bo od danes do 12. oktobra potekal 26. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk. Program letošnje raztegnjene izdaje kroji več kot 80 umetnic, predavateljic, kuratork in aktivistk. Festival danes uvaja odprtje razstave Nepozabne po mestu ter projekcija prvega filma iz programa, posvečenega Delphine Seyrig.


Umetniška vodja Teja Reba si je ob uvodnem nagovoru na današnji predstavitvi festivala zastavila vprašanje, ali je ob svetovnih izzivih, podnebnih spremembah, naraščajoči neenakosti, revščini, nebrzdanemu nacionalizmu in truplih v Mediteranu pravi čas za razpravo o enakosti spolov. "Da, bolj kot kdajkoli prej. Če smo kdaj pozivale, naj ljudje pridejo našim vsebinam in naporom bližje, nas zdaj vse skupaj pozivam, da ne ostanemo tiho," je dejala.

Letošnje Mesto žensk bo zaradi aktualnega stanja, vezanega na covid-19, raztegnjen v tritedensko dogajanje. To že danes uvaja razstava Nepozabne, v sklopu katere bodo po oglasnih panojih podjetja Tam-Tam po Ljubljani na ogled podobe 50 Slovenk iz istoimenske izdaje Mladinske knjige, ki so premikale meje našega sveta.

Posebno mesto bo knjiga dobila tudi na strokovnem posvetu Vsak dan 8. marec, ki bo 1. oktobra v Pionirskem domu in se bo osredotočil na zagotavljanje enakih možnosti mladih med šolanjem in kasneje v življenju. Predstavili bodo tudi igro s kartami Neustrašne ženske, ki je plod evropskega projekta sodelovanja WoW. Knjigo bodo predstavili tudi na delavnicah za najmlajše in za starejše.

Današnji prvi festivalski dan bo zaznamovala še prva projekcija iz sklopa, posvečenega legendarni filmski in gledališki igralki Delphine Seyrig. V sporedu Fokus Delphine Seyrig bodo predstavili njene vidnejše filmske vloge, v sklopu Uporne muze pa se bodo posvetili videoprodukciji istoimenskega kolektiva, v katerem je Delphine Seyrig delovala.

V Galeriji Škuc bodo 8. oktobra odprli mednarodno skupinsko razstavo Roževina zgodovine, ki je plod raziskovalne platforme, v sklopu katere so mednarodne in lokalne umetnice ter študentke s kuratorko Katjo Kobolt preučevale zgodovinske in družbene vidike kozmetike kot materialne kulture. Razstava je prvi projekt Mesta žensk, nastal pod okriljem evropskega projekta BEPART.

V petek bo mogoče preko spleta slediti mednarodni konferenci z naslovom Enakost spolov - sredstvo za doseganje uspeha pri izpolnjevanju Unescovih sedemnajstih ciljev trajnostnega razvoja.

V uprizoritvenem delu bosta festivalski premieri doživeli nova predstava Simone Semenič Lepa kot slika in sklepni del trilogije Nataše Živković Med dvema ognjema.

Dublinski umetnici Bernie O'Reilly in Maud Hendricks (Outlandish Theatre Platform) in šest sodelavk Mesta žensk, ki deluje pod okriljem projekta WoW, so na daljavo raziskovale pozicijo žensk v različnih kulturnih kontekstih in odnose med zatiralci, sistemi preganjanja in prekarnostjo. Navdih so našle v delu Katastrofa Samuela Becketta in skupaj z umetnico Đejmi Hadrović ustvarile video portrete, ki bodo predstavljeni kot Katastrofični blues.

V galeriji Kapelica bo svoj Projekt 001a: Preizkušanje plastičnih variacij premierno predstavila rezidentka Galerije Kapelica Adriana Knouf, v Laboratoriju Rampa pa bo Isabel Burr Raty na delavnici predstavila osnove ženskega bioavtonomnega sistema "kmetovanja". V sklopu cikla Zvokotok, ki ga producira zavod Sploh, pa se obeta sodobna glasbena poslastica z deli skladateljic elektroakustične glasbe Maryanne Amacher in Beatriz Ferreyra ter noviteto Elisabeth Schimana.

V sodelovanju z Inštitutom 8. marec so pri Mestu žensk pripravili tudi kampanjo #JAZTUDI V KULTURI, s katero želijo na podlagi zbranih pričevanj opozoriti na spolno nadlegovanje v kulturnem sektorju, obeta pa se še več dogodkov, ki so podrobno opisani na festivalski spletni strani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ob-zacetku-26-mesta-zensk-poziv-vsem-naj-ne-molcijo