V treh dneh ponovitve predstav treh generacij uveljavljenih koreografov

Avtor: STA

V Stari elektrarni - Elektro Ljubljana bodo od danes do srede gostili ponovitve predstav uveljavljenih koreografov treh različnih generacij. Prva predstava bo Samo za danes koreografinje Maje Delak, sledila bo MEMEMEME koreografa Jana Rozmana, zadnja pa bo predstava Staging a Play: Antigona, ki bo solo nastop koreografa Matije Ferlina.


Foto: Nada Žgank

Danes bodo kot prvo uprizorili predstavo Samo za danes, ki jo je koreografinja in plesalka Maja Delak soustvarila s štirimi močnimi ter samosvojimi ustvarjalkami. Gre za predstavo, ki nastaja po metodi instantne kompozicije in za katero so ustvarjalke razvile številna orodja, s katerimi se na odru sporazumevajo in pogajajo, kaj se bo pravzaprav zgodilo.

No odru bodo stale ustvarjalke različnih generacij. Poleg Maje Delak še Anja Bornšek, Snježana Premuš, Kristyna Šajtošova ali Barbara Kanc in Urška Vohar. V navidezno počasni instantni kompoziciji avtorice pogledu namerno izpostavljajo manj vidne, manj očitne materialnosti, telesnosti, stanja, piše na spletni strani zavoda Emanat.

V torek bo sledila predstava MEMEMEME performerja, plesalca in koreografa Jana Rozmana, ki raziskuje možne pomenske vrzeli, ki jih razpira fragmentiranost sodobne komunikacije. Kot so zapisali o predstavi, je MEMEMEME "bivanjski prostor asociativnega toka skupnosti, trk brezkrajnega števila memov in njihovih odmevov". Preko teles performerjev - to bodo Peter Frankl, Kaja Janjić, Julija Pečnikar in Daniel Petković - ter videa in zvoka predstava plasti pomene gest, gibov, podob in izrazov.

Meme je vsaka ideja, ki se skozi variacijo in selekcijo, kljub svoji morebitni naključnosti ali nesmiselnosti, ponavlja in razmnoži. V digitalni dobi so zaradi vsesplošne uporabe spleta najbolj razširjeni in poznani internetni memi, so zapisali ustvarjalci.

V sredo bo koreograf Matija Ferlin izvedel predstavo Staging a Play: Antigona, ki je nastala po Sofoklesovi tragediji Antigona v prevodu Dona Taylorja. Ferlin nadaljuje premišljevanje koncepta solo predstav in razširjenega koncepta izvedb serije Staging a Play, piše na spletni strani zavoda Emanat.

Ob izboru Antigone se je Ferlin odločil za pristop popolne scenske redukcije. Heterogenost likov in njihovih funkcij v drami želi speljati na eno samo izvajalsko telo, pri tem pa ohraniti celovito pripoved in logiko dramskih situacij. S tem, ko Ferlin prevzame vloge vseh protagonistov in njihovih odnosov, izpostavi svoj izvajalski instrument - telo, gib in govor - nizu situacij na robu izvedbenih zmožnosti.

Tri predstave v produkciji zavoda Emanat prikazujejo paleto koreografskih zanimanj, pristopov, znanj, ozadij in kontekstov. Vse predstave se bodo začele ob 20. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-treh-dneh-ponovitve-predstav-treh-generacij-uveljavljenih-koreografov