Zavod Federacija obeležuje deset let delovanja

Avtor: STA

V atriju Mestnega muzeja Ljubljana se opoldne začne dogajanje ob 10. obletnici zavoda Federacija. Na celodnevnem dogodku bosta izvedena kolektivna projekta Stalna Zbirka zdajšnjosti in Neavtorizirano. Obletnico bodo v zavodu med 4. in 11. decembrom sklenili z večdnevno retrospektivno razstavo, napovedujejo pa tudi izid jubilejne publikacije.


Foto: Arhiv Zavod Federacija

Člani zavoda Federacija že desetletje prevprašujejo odrsko okolje in vse prostore, ki vodijo v ustvarjalno preoblikovanje osnovnega življenjskega prostora v aktivno, ustvarjalno prizorišče (urbani prostori, galerije, učilnice, zasebni prostori, gledališča,...). Vse omenjeno gnetejo znotraj različnih časovnih koordinat - večletni projekti, periodičnost, časovni termini ob različnih delih dneva. Zanimajo jih različni načini oblikovanja dogodkov ter uporaba dogovorov t.i. "scores", ki vodijo v uprizoritveno-instalacijske oblike in publikacije.

Poleg raziskovanja prostora in časa razvijajo senzibilne pristope in metode dela, s katerimi na raznovrstne načine ustvarjajo pristne in edinstvene odnose z gledalcem oziroma obiskovalcem dogodkov (denimo participacijski zemljevidi, montaža pogleda, partiture znotraj klasičnih predstav, senzorično senzibiliziranje z inovativnimi instrumenti, instalacijami in partiturami,...), so ob jubileju zapisali v zavodu.

Med leti 2010 in 2020 so v zavodu Federacija izpeljali 30 avtorskih produkcij, 4. festivale Goli oder, izdali pet publikacij, izvedli pet pilotskih projektov za mlade avtorje in več kot 300 delavnic za mlade, zabeležili pa so tudi več kot 400 ponovitev predstav po Sloveniji in po Evropi.

Kot partnerji so uspešno sodelovali v dveh mednarodnih projektih kolektiva Narobov Should I stay or should I go? (2014-2015) in Naša življenja/Our Lives (2017- 2019), ki sta pridobila sofinanciranje iz programov Kultura 2007-2013 in Ustvarjalna Evropa.

V okviru projekta Life Long Burning, ki ga je sofinanciral program Ustvarjalna Evropa, pa sta sodelovali avtorici Snježana Premuš s projektom Vsak zdaj je čas prostor (2017-2020) in Andreja Podrzavnik s projektom Trajanje minevanje (2015).

Ob deseti obletnici delovanja v Federaciji pripravljajo pester program, ki se bo danes ob 12. uri začel s celodnevnim dogodkom Federacije 10let v atriju Mestnega muzeja Ljubljana. Na njem bosta predstavljena kolektivna projekta Stalna Zbirka zdajšnjosti in Neavtorizirano. Posebnost dogodka bo, da predstavlja preplet dogovorov iz dveh predstav, ki povezujejo plesno razstavo z avdio vodiči s skupno izkušnjo. Prav ta skupna izkušnja pa bo postalo novo umetniško delo z naslovom Neavtorizirano, je pojasnjeno v najavi dogodka. Projekt Neavtorizirano bo nato s 24. septembrom zaživel tudi na spletu in bo potekal vse leto.

Med septembrom in decembrom se bodo v sklopu jubileja zvrstili še številni tekoči projekti in ponovitve projektov iz minulih sezon ter premierni uprizoritvi avtoric Andreje Podrzavnik Materinščina - Dediščina in Snježane Premuš Pogled v času: Seme. Pripravili bodo tudi festival Goli oder ter plesni simpozij Dialog.

Sklep jubilejnega dogajanja bo med 4. in 11. decembrom zaznamovala večdnevna retrospektivna razstava v projektnem prostoru DUM Ljubljana, tedaj pa bodo na sporedu tudi ponovitve plesne instalacije Stalna zbirka zdajšnjosti z gostujočimi umetniki. Do konca leta bodo pripravili tudi izdajo publikacije Federacija 10let, ki bo obeležila prispevek delovanja zavoda h kulturni umetniški ponudbi na območju občine MOL, Slovenije in v mednarodnem prostoru.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zavod-federacija-obelezuje-deset-let-delovanja